Berita Hari Ini

Guru Lewat Ke Sekolah, Kesilapan Libatkan Integriti – Exco Perak

IPOH: Kehadiran lewat ke sekolah secara berterusan hampir setiap hari walaupun hanya satu atau dua minit adalah antara kesilapan melibatkan integriti dalam kalangan warga sekolah termasuk guru, kata anggota Exco Perak Datuk Dr Muhammad Amin Zakaria.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau negeri itu berkata dalam persekitaran pendidikan, terdapat sebilangan warga sekolah yang masih tidak mengendahkan isu integriti.

Beliau berkata banyak contoh kesilapan kecil yang dilakukan itu, kemudian mendatangkan masalah kepada guru atau penjawat awam berkenaan.

“Kes seperti lewat masuk ke kelas, guru masuk kelas tetapi pembelajaran dan pengajaran tidak berlaku, tidak memeriksa buku latihan murid, tidak menulis Buku Rekod Mengajar dan sebagainya masih berlaku.

“Kes-kes ini sebenarnya termasuk dalam tafsiran ketiadaan integriti yang boleh mendorong seseorang itu melakukan salah laku yang lebih besar selepas itu,” katanya ketika merasmikan Hari Integriti Jabatan Pendidikan (JPN) Perak di sini, Isnin.

Muhammad Amin berkata integriti penting dalam membina jati diri insan sebagai komponen kekuatan sesebuah negara bangsa.

“Semua agama, kerajaan, masyarakat, jabatan serta perniagaan melihat integriti sebagai elemen yang sangat penting untuk dipelihara kerana ketiadaan integriti akan menyebabkan negara menjadi huru hara, perniagaan menjadi bankrap dan masyarakat akan hilang norma kemanusiaan,” katanya.

Pada majlis itu, sebanyak 165 kakitangan Jabatan Pendidikan Perak menerima anugerah Integriti.

Turut hadir, Pengarah Pendidikan Perak Idris Ramli.

-mStar-

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");