Membawang Hari Ini

Suria Cinta Rancangan Radio Paling Lama Didengar

KUALA LUMPUR: Segmen Suria Cinta kendalian Deejay Lin di Suria FM merupakan sebuah rancangan radio paling lama didengar mengalahkan semua saluran radio berbahasa Malaysia.

Menurut Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Radio Star, Kudsia Kahar, kejayaan segmen itu disahkan selepas kajian soal selidik dilakukan oleh firma penyelidikan GfK.

“Penyelidikan yang dilakukan oleh firma penyelidikan GfK ini mendapati pencapaian stesen radio Suria FM sangat menggalakkan iaitu mencecah 2 juta pendengar dalam masa seminggu dan memiliki peningkatan jumlah yang stabil dalam tempoh lima tahun.

“Manakala pendengar meluangkan masa 2 jam 45 minit setiap minggu bagi mengikuti segmen Suria Cinta dan ini merupakan jangka masa mendengar paling lama di antara semua stesen radio berbahasa Melayu di negara ini,” ujarnya kepada mStar Online.

Kudsia berkata demikian pada sidang media bagi mengumumkan keputusan kajian ukuran pendengar empat stesen radio di bawah Kumpulan Radio Star iaitu Suria FM, RED FM, 988, dan Capital FM.

Ia adalah kaji selidik pertama yang dilakukan oleh firma penyelidikan GfK terhadap keempat-empat stesen radio berkenaan.
Suria Cinta ke udara setiap Isnin hingga Sabtu, dari pukul 10 malam hingga 2 pagi.

Bagi segmen Ceria Petang yang dikendalikan oleh Linda Onn pula, ia berjaya menarik 15 peratus jumlah pendengar berpendapatan RM5,000 ke atas dan merupakan peratus tertinggi antara kesemua segmen petang untuk stesen bahasa Malaysia yang lain.

Sementara itu, bagi stesen radio berbahasa Inggeris RED FM, peningkatan pendengar sebanyak empat kali ganda menjadikan jumlah pendengarnya seramai 406,000 dalam masa seminggu.

RED FM juga berjaya menarik pendengar daripada golongan berpendapatan tinggi dengan hampir separuh pendengarnya adalah golongan kolar putih. Selain itu, stesen radio berbahasa Cina 988 tetap konsisten dengan pendengar seramai 1.5 juta dalam masa seminggu.

Stesen ini juga menguasai segmen 10 malam hingga 1 pagi dengan jumlah pendengar seramai 400,000 orang seminggu.

“Ini merupakan segmen yang mempunyai jumlah pendengar paling tinggi di antara semua stesen radio berbahasa Cina dan lebih 50 peratus pendengar adalah golongan bandar dan 28 peratus di kawasan Utara,” ujarnya.

Bagi Capital FM yang merupakan stesen radio pertama Malaysia yang mensasarkan pendengar wanita di kota merupakan pertama kali stesen radio ini mengambil bahagian dalam kajian yang dilakukan sejak menyertai Kumpulan Radio Star.

Biarpun hanya boleh didengari di kawasan Lembah Klang dan Pulau Pinang sahaja, Capital FM kini telah mencapai seramai 56,000 pendengar seminggu.

Rating pendengar ini adalah ukuran yang dilakukan selama enam minggu bermula hujung September lalu.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");