Sukan Hari Ini

Safiq tagih sokongan padu peminat Harimau Malaya di Shah Alam

KUALA LUMPUR: Ketika Malaysia memahat sejarah menjuarai Piala AFF Suzuki pada 2010, pemain tengah, Safiq Rahim memakai lilitan kapten dan tugas itu mungkin kembali menjadi miliknya, Ahad ini.

Bertemu Vietnam pada pertembungan separuh akhir pertama di Stadium Shah Alam, Malaysia kehilangan kapten, Shukor Adan selain penyerang Amri Yahyah dengan Safiq boleh dianggap calon terbaik menggalas tugas penting itu.

Pada perlawanan terakhir peringkat kumpulan menentang Singapura, Safiq membuktikan kemampuannya apabila tenang menyempurnakan sepakan penalti pada minit ke-92 yang dianggap kunci kejayaan skuad Harimau Malaya untuk layak ke separuh akhir.

Malaysia mara selepas menewaskan Singapura 3-1 namun terpaksa berdepan kehilangan Shukor dan Amri yang digantung selepas kedua-duanya menerima kad kuning kedua pada perlawanan peringkat kumpulan.

Bagi Safiq, skuad yang dimiliki jurulatih Dollah Salleh ketika ini memiliki ramuan mencipta kejayaan sama sekali lagi selain mengharapkan sokongan tidak berbelah bahagi peminat tempatan.

“Kami akan bermain menentang Vietnam pada aksi separuh akhir sekali lagi dan saya yakin kami mampu mengulangi pencapaian 2010,” katanya dalam laman web rasmi Piala AFF, www.affsuzukicup.com.

“Kami bermain untuk mempertahankan maruah negara dan saya berharap peminat akan terus menyokong kali,” katanya.

Sepanjang kejohanan serantau AFF, Malaysia dan Vietnam sudah bertemu tujuh kali dengan rekod lebih memihak Vietnam yang menang tiga perlawanan dan seri dua kali.

Begitupun pada edisi 2010, Malaysia berjaya menafikan cabaran Vietnam apabila melangkah ke final dengan keputusan agregat 2-0 sebelum menjuarai kejohanan buat kali pertama dengan kemenangan ke atas Indonesia.-berita harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");