Isu Panas

Pembangkang dibidas canang maklumat tidak tepat penahanan Nurul Izzah

KUALA LUMPUR: Seorang anggota Parlimen hari ini membidas sikap pembangkang yang didakwanya sengaja mencanang maklumat tidak benar berhubung penahanan Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar untuk kepentingan politik mereka.

Che Mohamad Zulkifly Jusoh (BN-Setiu) berkata puak pembangkang sengaja memutar-belit fakta apabila mendakwa siasatan polis terhadap Nurul Izzah (PKR-Lembah Pantai) bercanggah dengan kekebalan beliau sebagai anggota Parlimen.

“Sedangkan hakikatnya tindakan Nurul Izzah sendiri tidak menghormati peraturan Dewan Rakyat semasa berbahas pada 10 Mac lalu, apabila beliau telah melanggari Seksyen 36(8) Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah di Dewan Rakyat, hari ini.

Di bawah Seksyen 36(8), anggota Parlimen dalam perbahasan mereka adalah dilarang menyentuh kelakuan atau sifat Yang di-Pertuan Agong, Raja-Raja Melayu, Yang di-Pertua Negeri atau hakim-hakim dan lain-lain orang yang menjalankan keadilan mahkamah atau ahli Majlis Pasukan Bersenjata.

Che Mohamad Zulkifly berkata ucapan Nurul Izzah itu, yang menyelitkan ucapan bapanya Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah ditegur Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Ronald Kiandee dan dibacakan peraturan tersebut.

“Malahan polis membuat siasatan terhadap Nurul Izzah setelah bekas rakannya, Zulkifli Noordin membuat laporan polis terhadap kenyataan (anggota Parlimen) Lembah Pantai (Nurul Izzah) itu,” katanya.

Nurul Izzah, yang ditahan semalam mengikut Akta Hasutan 1948 untuk membantu siasatan berhubung perhimpunan #KitaLawan di ibu kota pada 7 Mac lepas dan kenyataannya pada persidangan Dewan Rakyat minggu lepas yang turut menyentuh sistem kehakiman negara, telah dibebaskan hari ini dengan jaminan polis.

Che Mohamad Zulkifly berkata hakikatnya anggota Parlimen tidak dilindungi oleh kekebalan sebagai anggota Parlimen seperti diperuntukkan mengikut Perkara 63(4) Perlembagaan Persekutuan.

“Kebalnya tidak mutlak, dia (Nurul Izzah) hanya baca separuh sahaja daripada keseluruhan penerangan di bawah Perkara Perkara 63(4),” katanya.

Perkara 63(4) Perlembagaan Persekutuan mengetepikan peruntukan di bawah Perkara 63(2) berhubung kekebalan anggota Parlimen, membolehkan tindakan diambil terhadap mana-mana individu yang didapati bersalah melakukan jenayah di bawah undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen di bawah Artikel 10(4) Perlembagaan Persekutuan atau sebarang kesalahan di bawah Akta Hasutan 1948.

Nada sama turut disuarakan Datuk Shamsul Anuar Nasarah (BN-Lenggong) ketika mencelah perbahasan Cik Mohamad Zulkifly apabila turut melahirkan rasa kesal dengan tindakan pembangkang yang mengembar-gemburkan maklumat kurang tepat itu dalam media sosial demi mencari publisiti.

“Dia (pembangkang) memperkatakan perkara yang tidak tepat dan tafsir perundangan atas kepentingan dia,” katanya.

-Astro Awani

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");