Berita Hari Ini

GST Mungkin Akan Mengelirukan Pesakit

PETALING JAYA: Menjelang 1 April, rakyat Malaysia yang sebahagian besarnya menggunakan perkhidmatan kesihatan awam tidak perlu bimbang kerana ia terkecuali daripada Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Walau bagaimanapun, mereka yang menggunakan kemudahan penjagaan kesihatan swasta di negara ini, termasuk yang membeli ubat-ubatan sendiri dari farmasi perlu memikirkan semula bajet mereka.

Menjelang 1 April, banyak kategori yang berbeza dan kaedah percukaian terhadap perkhidmatan kesihatan swasta dan produk yang dikenakan GST mungkin mengelirukan kebanyakan pesakit yang menggunakan perkhidmatan swasta.

Untuk ubat-ubatan sahaja, ia jatuh di bawah tiga kategori GST, bergantung kepada jenis ubat-ubatan dan tempat ia dibeli.

Sekitar 4,215 jenama ubat telah disenaraikan oleh Jabatan Kastam sebagai berkadar sifar, bermakna 0 peratus cukai dikenakan ke atasnya.

Ubat-ubatan ini dikenal pasti dengan huruf ‘Z’ di belakang nombor pendaftarannya, yang bermula dengan ‘MAL’, diikuti dengan nombor lapan angka.

Mana-mana ubat-ubatan lain adalah dikecualikan daripada GST apabila ditetapkan oleh doktor swasta dan dibeli dari farmasi hospital itu sendiri, tetapi tertakluk kepada cukai enam peratus apabila dibeli di farmasi runcit.

Sementara itu, doktor yang menjadi perunding di hospital atau klinik swasta perlu mengenakan caj GST enam peratus daripada bayaran mereka jika mereka tidak berkerja dengan sesebuah hospital atau klinik, dan mendapat pendapatan lebih RM500,000 setahun.

Presiden Persatuan Pengamal Perubatan Swasta Malaysia (FPMPAM), Dr Steven Chow  berkata: “Perunding dikehendaki membuat invois dan menyenaraikan GST enam peratus dalam bil mereka.

“Doktor kemudiannya dikehendaki mengemukakan invois ini ke hospital, yang bertindak sebagai saluran bagi kutipan fi dan GST mereka.

“Walau bagaimanapun, hospital dengan penyediaan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang telah ditetapkan sebagai ‘dikecualikan’ tidak dibenarkan oleh undang-undang untuk mempunyai item ‘GST’ dalam senarai invois akhir mereka kepada pesakit.”

Dalam surat kepada The Star daripada Presiden Persatuan Pakar dalam Amalan Perubatan Swasta Dr Sng Kim Hock berkata pekeliling daripada Jabatan Kastam mencadangkan bahawa bil-bil itu hendaklah dinyatakan sebagai ‘termasuk GST’, dan bukannya ‘cukai GST’.

Dr Chow berkata walaupun ia bergantung kepada hospital bagaimana untuk menyelesaikan masalah ‘pengiteman’ ini, ia harus jelas kepada pesakit bahawa GST dikenakan untuk yuran doktor.

Di samping itu, status GST terhadap alat-alat perubatan tertentu masih belum diputuskan, dengan Jabatan Kastam kini sedang melihat senarai yang akan diberi status pengecualian.

Mana-mana peranti perubatan yang tidak berada dalam senarai itu akan tertakluk kepada GST.

Setiausaha Agung Fomca  Datuk Paul Selva Raj berkata, sama dengan pelan melabelkan ubat dengan huruf Z huruf pada akhir nombor pendaftaran mereka, perkhidmatan penjagaan kesihatan dan produk lain harus mempunyai label yang jelas tentang status GST mereka.

“Pesakit perlu sedar dengan apa yang berkadar sifar dan apa yang diberi nilai piawaian standard,” kata beliau sambil menambah lebih ideal jika semua produk dan perkhidmatan penjagaan kesihatan berkadar sifar.

“Penjagaan kesihatan swasta bukan hanya untuk orang kaya. Ia juga digunakan oleh orang-orang kelas pertengahan dan orang miskin apabila mereka berada dalam keadaan kecemasan dan tergesa-gesa,” katanya.

Penjagaan kesihatan, seperti juga pengangkutan awam, perlu diberi pertimbangan khas dan berkadar sifar, katanya.

-mstar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");