Jenayah

QZ8501: Indonesia Akhiri Carian Mangsa, Bangkai Pesawat

JAKARTA: Pasukan mencari dan menyelamat Indonesia, pada Selasa mengakhiri pencarian mangsa nahas pesawat AirAsia tahun lepas, dengan 56 orang tidak dapat ditemui, kata seorang pegawai.

Penerbangan QZ8501 terhempas dalam cuaca ribut kencang ketika penerbangan singkat dari bandar Indonesia, Surabaya, ke Singapura pada 28 Disember, membunuh kesemua 162 orang di atas kapal.

Kemalangan pesawat Airbus A320-200 ke Laut Jawa itu mencetuskan carian antarabangsa yang besar, melibatkan banyak kapal dan pesawat dari beberapa negara yang dikerahkan ke laut untuk mencari mangsa dan bangkai pesawat.

Carian ini dikecilkan secara mendadak dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dengan kapal-kapal asing dipanggil balik, begitu juga tentera Indonesia yang telah menyediakan sebahagian besar kakitangan dan peralatan.

Agensi mencari dan menyelamat awam Indonesia bagaimanapun masih meneruskan carian, tetapi pada skala yang lebih kecil.

Pengarah Operasi Agensi Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas), SB Supriyadi memberitahu AFP bahawa carian akan ‘berakhir sepenuhnya’ pada Selasa dan kapal-kapal yang masih terlibat akan dipanggil balik.

Beliau berkata keempat-empat kapal akan kembali ke Jakarta pada pagi Rabu.

Jumlah mangsa yang ditemui berjumlah 106, katanya.

Pasukan carian kali terakhir menemui mayat pada Sabtu, di mana tiga ditemui di bawah bangkai pesawat, katanya.

Bahagian fiuslaj utama yang terakhir diperolehi semula telah ditarik naik dari laut bulan lalu.

Keputusan untuk menamatkan carian dilakukan selepas bos AirAsia Tony Fernandes memberi isyarat pada minggu lepas bahawa operasi akan ditamatkan tidak lama lagi.

Ketua syarikat penerbangan tambang murah Malaysia itu berkata bahawa operasi itu ‘berjaya’ tetapi menambah bahawa ia tidak boleh ‘diteruskan selama-lamanya’.

“Terdapat tempoh masa dan kami telah bersetuju dengan keluarga bahawa ini adalah jelas bukan sesuatu yang boleh dijalankan selama-lamanya,” katanya.

“Tetapi adalah penting bagi kami mendapatkan persetujuan keluarga mengenai perkara ini dan itulah sebabnya saya memberikan mereka kredit apabila mereka tidak berterusan mendesak supaya ia dijalankan selama-lamanya.”

Kotak hitam data perakam penerbangan pesawat telah ditemui yang akan menyediakan petunjuk penting ketika penyiasat berusaha untuk mencaripunca kemalangan itu.

Indonesia akan melepaskan laporan akhir berhubung kemalangan pada Ogos, kata Menteri Pengangkutan kepada AFP bulan lepas.

-mstar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");