Berita Hari Ini

Proses Pengeluaran Geran Tanah Orang Asli Disegerakan

ROMPIN: Pejabat Tanah Daerah di sini sedang dalam proses untuk menyegerakan pengeluaran geran tanah khusus untuk masyarakat Orang Asli di Kampung Deraman, Batu 3 di sini yang berlarutan sekian lama.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tioman, Datuk Mohd Johari Hussain berkata, proses pemindahan hak milik tanah sebenarnya melibatkan beberapa perkara teknikal dan memakan masa.

“Saya faham mereka bimbang tapi proses lambat kerana melibatkan beberapa perkara teknikal, jadi ada halangan di situ. Namun geran itu dalam proses dan tindakan pejabat tanah daerah untuk disegerakan,” katanya kepada mStar Online.

Beliau berkata isu tersebut akan diselesaikan mengikut tarikh penyerahan borang permohonan yang dikemukakan.

“Kita buat kategori permohonan ikut tahun supaya ada penyelarasan di situ. Permohonan yang lama kita dahulukan dan yang baharu terpaksa tunggu,” katanya.

Terdahulu mStar Online melaporkan rungutan masyarakat Orang Asli di Kampung Deraman yang mendakwa kerajaan negeri gagal menyelesaikan isu geran tanah yang dipohon sehingga hari ini.

Malah, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Deraman, Rosman A/L Sulong, 40, mendakwa walaupun kerajaan negeri telah berjanji untuk menyelesaikan itu apabila tiba musim pilihan raya, janji tersebut tidak ditunaikan.

Katanya, tindakan tersebut menyebabkan generasi ketiga di kampung itu mula tidak ‘mempercayai’ kerajaan dan bimbang akan berlaku perubahan sokongan dikalangan masyarakat tersebut pada 5 Mei ini.

Bagaimanapun, Mohd Johari yang juga Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Pahang meminta masyarakat Orang Asli di kampung tersebut supaya bersabar sehingga perkara ini diselesaikan.

“Saya tak boleh beri satu tempoh masa tapi apa yang boleh saya katakan, sabar dan tunggu. Saya sudah bawa perkara ini dalam mesyuarat Exco dan melakukan perkara sepatutnya untuk menyegerakan proses tersebut,” katanya.

Beliau berkata, permohonan yang sedang dalam proses itu melibatkan 89 keluarga di kampung tersebut.

-mstar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");