Sukan Hari Ini

Skandal Fifa: 45-46 Daripada 53 Negara Eropah Mahu Singkir Blatter – Platini

PRESIDEN Kesatuan Bola Sepak Eropah (UEFA) Michel Platini mendedahkan sebanyak 45 atau 46 daripada 53 buah negara Eropah akan mengundi untuk menyingkirkan Presiden Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) Sepp Blatter pada Jumaat.

Menurut Platini, majoriti pengundi daripada 53 buah persatuan UEFA akan mengundi Prince Ali.

Namun jumlah itu belum cukup untuk mengetepikan Blatter kerana beliau masih menguasai 209 buah negara Fifa sekaligus dijangka akan kekal memegang kerusinya itu.

Blatter dilihat tenang biarpun tujuh orang pegawai Fifa ditahan pada Rabu kerana disyaki terlibat dengan aktiviti rasuah sekaligus menjadi angka tertinggi penglibatan rasuah dibicarakan di Switzerland, malah berdepan dengan ektradisi ke Amerika Syarikat bagi tuduhan rasuah.

Pihak berkuasa Swiss mendedahkan siasatan turut dijalankan terhadap penganjuran Piala Dunia 2018 dan 2022 di Rusia dan Qatar.

Bagaimanapun kedua-dua negara itu menafikan terlibat dalam apa-apa kesalahan ketika membina untuk menjadi rumah rumah.

Sementara itu, pihak berkuasa Amerika Syarikat berkata, sembilan pegawai bola sepak, lima orang wartawan sukan dan pegawai eksekutif promosi berdepan dengan tuduhan terlibat dengan rasuah yang melibatkan $150 juta (RM547 juta).-mstar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");