Jenayah

Dua polis dituduh rasuah diperintah bela diri

KANGAR – Seorang pegawai polis yang menghadapi empat pertuduhan rasuah dan seorang Koperal dari Jabatan Siasatan Jenayah Polis Kontinjen Perlis diperintah membela diri atas tuduhan rasuah lebih empat tahun lalu.

Hakim Mahkamah Sesyen Kangar, Mohd Rosli Osman dalam penghakimannya berkata pendakwa raya telah membuktikan kes prima facie terhadap Asisten Superintendan Ahmad Zaharuddin Zainal Abidin, 47, dan Koperal Syed Zaini Syed Hassan, 45.

“Ini adalah keputusan di akhir pendakwaan. Saya membacakan ringkasan keputusan mahkamah sahaja iaitu terdapat kes prima facie terhadap kedua-dua tertuduh. Kes ini terlalu panjang, berbelit-belit dan telah lama.

“Saya tidak mahu mengambil kes ini kerana khidmat berbaki dua minggu lagi sebelum bercuti tiga bulan dan bersara. Hujahan telah saya tulis. Laporannya akan dihantar ke ibu pejabat supaya hakim yang bakal mengambilalih kelak memahami kes ini,” kata Mohd Rosli.

Ahmad Zaharuddin dituduh menerima secara rasuah sebanyak RM10,000 daripada Tan Ah Keng yang didakwa menganjurkan perjudian haram di Simpang Empat, dekat sini dan pertuduhan kedua menerima RM4,000 lagi daripada beliau.

Pegawai polis itu dituduh menerima kedua-dua suapan tersebut di sebuah hotel di Kangar pada Mac 2011.

Pertuduhan pertama dibuat di bawah Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 (Akta 694) manakala kedua di bawah Seksyen 17(a) akta sama, yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama.

Ketiga, beliau dituduh menerima RM2,000 daripada Boonchu a/l E. Bau di Simpang Empat, dekat sini sebagai dorongan tidak mengambil tindakan kerana menganjur perjudian haram pada 15 April 2011.

Bagi pertuduhan keempat, pegawai polis itu bersama Koperal Syed Zaini dituduh secara rasuah menerima RM4,000 bagi diri mereka daripada Boonchu berhampiran warong Ratna Sari, Padang Behor, dekat sini pada 20 April 2011.

Pertuduhan ketiga dan keempat dibuat mengikut Seksyen 17(a) Akta 694 yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) Akta 694.

Timbalan Pendakwa Raya SPRM A. Hafizh Abu Bakar menjalankan pendakwaan manakala Ahmad Zaharuddin dan Koperal Syed Zaini diwakili Rahamatullah Baharudeen. – Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");