Laporan Eksklusif

Isu Rohingya: Tun M Hantar Surat Kepada Myanmar, Suu Kyi

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendedahkan telah menghantar surat kepada ikon demokrasi Myanmar Aung San Suu Kyi sebagai usaha untuk membantu menyelesaikan krisis kemanusiaan melibatkan etnik Rohingya.

Bagaimanapun, Dr Mahathir berkata sehingga kini beliau tidak menerima sebarang jawapan daripada Suu Kyi dan menyifatkan ia sebagai sesuatu yang ‘tidak menggembirakan’.

“Saya tidak gembira kerana selepas saya menulis kepadanya, tiada sebarang balasan yang saya terima.

“Mungkin dia tak terima surat saya itu…saya tak tahu. Hanya itu yang saya boleh katakan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Persidangan Antarabangsa ‘Plight of the Rohingya Part II Crime Against Humanity’ anjuran Yayasan Keamanan Sedunia Perdana (PGPF) di sini, Jumaat.

Terdahulu ketika menyampaikan ucaptamanya pada persidangan tersebut, Dr Mahathir turut memaklumkan mengenai surat yang dihantar kepada pemimpin berpengaruh di Myanmar itu yang juga Pemenang Hadiah Nobel Keamanan.

Beliau berkata, sikap berdiam diri Myanmar dan Suu Kyi sebagai pejuang hak asasi manusia di negaranya dalam isu ini perlu disusuli dengan tindakan, termasuklah menggesa Myanmar disingkirkan dari Asean.

“Saya tulis surat minta hentikan (pembunuhan dan penindasan). Kalau tak respons, saya rasa mereka tak ada hak untuk diiktiraf dalam negara Asean.

“Kita perlu campur tangan untuk tunjukkan kepada dunia apa yang mereka telah lakukan kepada etnik Rohingya yang dibunuh dengan kejam, lemas di laut dan dipaksa meninggalkan negara sendiri,” katanya.

-mstar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");