Berita Hari Ini

JPJ pantau laluan berisiko bermula awal Ramadan

KUALA NERUS – Sebanyak 1,800 anggota Jabatan Pengangkutan Jalan ditugaskan mengawasi laluan berisiko tinggi berlaku kemalangan di seluruh negara bermula awal Ramadan ini sehingga musim perayaan Aidilfitri.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, rondaan dan pemantauan itu meliputi jalan utama, jalan persekutuan, jalan negeri serta lebuh raya.

“Jika sebelum ini kita melakukan operasi seminggu sebelum dan selepas raya namun pada tahun ini bermula awal Ramadan kita telah memulakan rondaan dan pemantauan.

“Kita memfokuskan kawasan yang kerap berlaku kemalangan seperti kawasan lebuh raya dan sebagainya kerana aliran trafik dijangka meningkat bermula bulan puasa sehingga sambutan hari raya,” katanya kepada pemberita pada majlis naik taraf litar memandu PSM di sini hari ini.

Katanya, rondaan dan pemantauan akan dijalankan 24 jam bagi memastikan aliran trafik berjalan lancar serta dapat mengurangkan kes kemalangan jalan raya pada musim perayaan.

Ismail berkata, sebanyak 1,000 anggota sukarelawan Skuad Muda 1JPJ akan digerakkan membantu pegawai penguat kuasa agensi itu dalam operasi sepanjang musim perayaan.

Katanya skuad muda ini juga akan membantu memberi kesedaran tentang kesalahan lalu-lintas dan kempen keselamatan jalan raya kepada pengguna jalan raya.

“Dengan inisiatif yang dilaksanakan ini kita berharap agar pengguna yang sering melakukan kesalahan dapat dididik dan sekaligus mengurangkan kemalangan,” katanya.

-Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");