Panasnya Hari Ini

Nazri Aziz Sedia Beri Kerjasama Kepada Pihak Polis

KUALA LUMPUR: Menteri Kebudayaan dan Pelancongan, Datuk Seri Nazri Aziz bersedia memberi kerjasama sepenuhnya kepada pihak polis berhubung kenyataan beliau yang dikatakan menasihati Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ismail, supaya tidak mencampuri urusan politik Negara.

“Saya seorang yang berpegang pada undang-undang dan akan berdepan dengan undang-undang.

“Setakat ini, saya tidak dipanggil…belum dipanggil lagi,”kata beliau kepada The Malaysian Insider, hari ini.

Nazri turut berkata, seluruh rakyat Malaysia tahu bahawa kerabat diraja mempunyai kedudukan yang lebih tinggi daripada politik dan tidak boleh sama sekali didakwa di bawah Akta Hasutan.

“Apabila Tunku Mahkota Johor serang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, tiada apa boleh dilakukan terhadapnya kerana beliau dilindungi Akta Hasutan.

“Tetapi apabila saya pertahankan Najib, saya kena panggil. Sekarang kita tahulah, padangnya tidak sama rata,”kata beliau.

Terbaharu, Ketua Polis Negara, Tan Seri Khalid Abu Bakar berkata, terdapat beberapa laporan polis telah dibuat terhadap Nazri berhubung kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri tersebut dan pihak polis akan menyiasat perkara tersebut dibawah Akta Hasutan 1948.

Terdahulu, Nazri telah membidas kenyataan Tunku Mahkota Johor kerana bertindak mengkritik tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak yang membatalkan kehadirannya dalam forum ‘Nothing To Hide’ pada 5 Jun lalu.

“Bagaimana boleh diadakan suatu dialog bertajuk ‘Nothing2hide’ dengan mengetengahkan seorang yang ingin menyembunyikan segala-galanya. Tentu sekali dia tidak akan muncul.

“Kepada mereka yang diberikan amanah, jangan salahkan rakyat kerana hilang keyakinan dan kepercayaan terhadap anda, tetapi fikirkanlah mengapa rakyat hilang keyakinan dan kepercayaan terhadap anda,”tulis Tunku Ismail pada posting Facebook Johor Southern Tigers yang bertarikh 5 Jun lalu.

Bagaimanapun, pada 13 Jun lalu, Nazri memberitahu Tunku Ismail supaya ‘menjauhi politik’ jika tidak mahu ‘dibelasah’.

“Saya rasa beliau harus menjauhkan diri daripada politik. Jika tidak, beliau juga akan dapat benda yang sama. Kita akan ‘whack’ (belasah) beliau,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");