Berita Hari Ini

Penurunan Jumlah Pelancong China

GEORGE TOWN: Usaha perlu ditingkatkan bagi menarik pelancong China ke Malaysia berikutan tragedi pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370.

Pengarah Bahagian Pembangunan Industri Pelancongan Malaysia Saidi Bundan berkata tragedi itu mengakibatkan penurunan pelancong dari China sebanyak 27% dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

“Keadaan ini tidak mungkin bertambah baik pada masa akan datang, kerana ia akan mengambil masa yang lama untuk membina kepercayaan pelancong China lagi.

“Kami memulakan promosi yang agresif di bandar-bandar tahap kedua di China seperti Nanjing dan Fuzhou.

“Kita perlu mengimbangi penurunan ini dengan mempromosikan Malaysia di bahagian-bahagian lain di dunia, di samping bergerak ke bandar-bandar tahap kedua,” ujarnya.

Mengenai industri membeli-belah, Saidi berkata pelancong menghabiskan RM21.6bil di Malaysia tahun lepas.

Tambahnya, Pulau Pinang merupakan destinasi penting untuk pembeli, kerana penerbangan terus antarabangsa membuat bandar itu sebagai syurga membeli-belah.

Baru-baru ini, Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata tempoh percubaan visa percuma untuk pelancong China perlu dilakukan secepat mungkin.

“Kami berpendapat bahawa pengecualian visa adalah salah satu cara untuk menarik pelancong China. Kami berharap tempoh percubaan selama setahun boleh berlaku secepat mungkin, “katanya.

Jika Malaysia dikecualikan visa untuk pelancong China, Liow percaya China akan berbuat demikian untuk pelancong Malaysia.

Kabinet telah meluluskan cadangan visa bebas dan akan melaksanakan tempoh percubaan setahun untuk menilai kemungkinan dan kesannya.-mstar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");