Perak Hari Ini

Sijil Halal PCK Processing and Marketing Enterprise Ditarik Balik

IPOH: Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) telah mengesahkan sijil halal PCK Processing and Marketing Enterprise yang beroperasi di Seri Manjung telah ditarik balik.

Keputusan tersebut telah dibuat melalui Mesyuarat Panel Pengesahan Halal Negeri Perak Bil. 4/2015 yang telah dilaksanakan pada 29 Mei lalu.

Menurut satu surat bertarikh 1 Jun 2015 yang telah tersebar melalui aplikasi Whatsapp, penarikan sijil berkenaan disebabkan oleh syarikat tersebut telah melanggar Prosedur Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) setelah diberi notis NCR sebanyak dua kali.

Sehubungan itu, JAIPk telah melarang syarikat berkenaan untuk menggunakan logo Halal Malaysia pada produk dan premis-premisnya di semua cawangan berkuatkuasa serta merta.

Larangan tersebut dilakukan kerana ia boleh menjadi satu kesalahan dibawah Akta Perihal Dagangan 2011 sekiranya syarikat berkenaan masih berdegil untuk menggunakan logo halal Malaysia dalam apa cara sekali pun.

Namun begitu, JAIPk menegaskan bahawa, PCK Processing and Marketing Enterprise boleh membuat permohonan semula daripada pihak JAIPk selepas menerima surat berkenaan.

PCK Processing and Marketing Enterprise adalah sebuah syarikat yang pembekal dan pengedar barang-barang sejuk beku serta barangan segar.

IMG-20150605-WA0001

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");