Isu Panas

Suhaizan Pikul Beban Imbangi Pengaruh Pro-Ulama

KEPUTUSAN pemilihan kepimpinan baharu Dewan Pemuda PAS Pusat dilihat bakal menjadi kayu ukur terhadap kecenderungan perwakilan membuat pilihan bagi jawatan tertinggi parti yang akan berlangsung Khamis ini.

Justeru, beban tentunya terletak di bahu penyandang jawatan Ketua Pemuda PAS Pusat, Suhaizan Kayat dalam memastikan kumpulan profesional mampu mengimbangi dan menyekat kemaraan kumpulan pro-ulama dalam PAS.

Dengan nisbah yang hampir seimbang antara dua kumpulan itu dalam senarai pancalonan, kebimbangan yang pernah disuarakan Suhaizan bagi mempertahankan kedudukannya dianggap rasional dan realistik.

Lawannya, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz bukan calang-calang.

Hasil carian hashtag #AnakMudaBersamaUlamak yang digunakan Nik Mohamad Abduh di media sosial jelas memperlihatkan kebangkitan kumpulan pro-ulama dalam Dewan Pemuda PAS Pusat.

Pengaruh ‘anak Tok Guru’ yang dimiliki Nik Mohamad Abduh dilihat mampu memberi tentangan kepada Suhaizan yang cuba menerajui kepimpinan Pemuda PAS untuk tempoh sepenggal akan datang.

Aura Nik Mohamad Abduh iaitu anak kepada bekas Mursyidul Am PAS, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilihat begitu kuat terutamanya dalam memastikan kumpulan pro-ulama kembali di landasan asal untuk menerajui PAS.

Berdasarkan rekod terdahulu dalam pemilihan sayap itu pada 2013, Suhaizan menang tipis dengan majoriti 12 undi ke atas pencabarnya, Kamaruzzaman Mohamad daripada kumpulan pro-ulama.

Bagaimanapun Suhaizan keseorangan dalam kepimpinan tertinggi pemuda apabila dua sekutunya yang bertanding jawatan timbalan dan naib ketua tewas di tangan calon pro-ulama.

Pada pemilihan kali ini, seorang lagi ‘anak Tok Guru’ iaitu Muhammad Khalil Abdul Hadi dicabar ‘musuh’ lamanya yang juga bekas Ketua Pemuda PAS Perak, Dr Raja Ahmad Iskandar Raja Yaakob.

Kedua-dua mereka pernah bertembung pada pemilihan 2013 namun keputusan memihak kepada Muhammad Khalil yang juga anak kepada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dengan memperoleh 355 undi menewaskan Raja Ahmad Iskandar yang mendapat 282 undi.

Begitu juga di posisi nombor tiga, penyandang jawatan Naib Ketua Pemuda PAS Pusat, Ir Khairil Nizam Khirudin akan dicabar wakil kumpulan profesional, Nor Azman Mohamad.

Jika Nik Mohamad Abduh dan kumpulannya berjaya menyekat hasrat Suhaizan serta pasukannya, timbul tanda tanya mengenai kerjasama Pemuda PAS bersama pemuda pakatan pembangkang.

Sebelum ini Suhaizan dilihat lebih mesra Pakatan Rakyat namun kemesraan itu kemungkinan bakal berakhir jika Nik Mohamad Abduh berjaya merampas kedudukan tersebut.

Berbanding Suhaizan, Nik Mohamad Abduh lebih lantang mengkritik kepimpinan DAP dan PKR khususnya dalam mempertahankan prinsip perjuangan parti Islam itu termasuk yang terbaharu berkaitan pelaksanaan hudud.

-mstar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");