Isu Panas

Insiden kecoh forum kedai kopi DAP Johor

KUALA LUMPUR: Sekumpulan penyokong UMNO didakwa mencetuskan kekecohan di sebuah forum Kedai Kopi di Taman Megah Ria, Masai petang tadi ketika sesi ramah mesra DAP Johor dengan masyarakat Sabah dan Sarawak.

Insiden dipercayai tercetus selepas Pengarah DAP Johor Liew Chin Tong dikatakan mengeluarkan kenyataan menghina UMNO dan Presidennya, Datuk Seri Najib Razak.

Berdasarkan beberapa video yang dimuatnaik di laman Facebook Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Johor Jaya, Liow Cai Tung, kumpulan tersebut yang rata-ratanya berbaju merah mula naik marah semasa ucapan Liew sedang berlangsung.

Mereka mengarahkan Penasihat DAP yang juga merupakan Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang supaya beredar dengan berkata melaungkan kata-kata “Kit Siang balik, Kit Siang balik!”

Dalam salah satu video tersebut, seorang individu berbaju merah juga dilihat mengugut Kit Siang supaya keluar dari kedai tersebut.

“Lima minit kalau dia tak keluar.. dia mati atau saya mati!” jerit lelaki tersebut.

Seminit kemudian, seorang lelaki berpakaian hitam yang dipercayai anggota polis berpakaian preman meminta supaya jangan ada sebarang provokasi terhadap kenderaan atau orang.

Menerusi imej WhatsApp yang dimuat naik di laman tersebut juga, kumpulan tersebut dipercayai telah berhimpun dan merancangnya lebih awal bagi membantah kehadiran Kit Siang ke kawasan itu.

Suasana menjadi kecoh selama beberapa minit di mana insiden tolak menolak antara kumpulan tersebut dengan beberapa ahli dan pemimpin DAP turut berlaku.

Pihak polis kemudiannya cuba meredakan keadaan serta menasihati ahli-ahli DAP di situ supaya menghentikan program tersebut, kerana dikhuatiri keadaan akan menjadi lebih keruh.

Pemimpin-pemimpin DAP juga diiringi keluar dengan selamat oleh polis.-astro awani

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");