Panasnya Hari Ini
Like

Rombak Kabinet Demi Kelangsungan Pentadbiran- PM

July 28, 2015
118 Views
0 Comments
2 minutes read
Rombak Kabinet Demi Kelangsungan Pentadbiran- PM

KUALA LUMPUR: Keputusan yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam rombakan Kabinet hari dilakukannya bagi memperkukuhkan barisan Jemaah Menteri untuk membantu kerajaan menghadapi cabaran politik dan pentadbiran.

Memetik sumber daripada Mstar,Najib mengambil keputusan menggantikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan menggugurkan empat lagi menteri dan seorang timbalan menteri serta perubahan portfolio dibuat selepas mengambil kira pertimbangan politik dan kepentingan pentabiran negara.

“Ini bagi memastikan pentadbiran di bawah saya terus komited, sentiasa fokus kepada usaha pembangunan negara sebagaimana yang telah dijanjikan oleh Kerajaan Barisan Nasional kepada rakyat pada pilihan raya umum yang ke-13,” katanya pada sidang media di Pejabat Perdana Menteri, hari ini.

Tujuan rombakan itu juga bagi memastikan para Jemaah Menteri seharusnya bertindak sebagai satu pasukan yang jitu dalam apa jua keadaan, melangsungkan agenda pembangunan Negara serta menguruskan isu-isu Negara yang berbangkit agar dapat bertindak dengan berkesan.

“Saya boleh menerima perbezaan pendapat dan kritikan sebagai sebahagian dari proses dalam membuat keputusan. Namun, sebagai anggota Kabinet, perbezaan pendapat dan pandangan tidak sepatutnya dilakukan di forum terbuka yang boleh menjejaskan pandangan umum terhadap Kerajaan serta negara. Ia juga bertentangan dengan konsep tanggungjawab bersama Kabinet (collective responsibility),” katanya.

“Keputusan menggantikan Muhyiddin merupakan satu keputusan yang amat sukar, tetapi terpaksa saya lakukan agar Jemaah Menteri dapat bergerak sebagai satu pasukan yang jitu.

“Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih di atas khidmat bakti yang telah dicurahkan oleh Tan Sri Muhyiddin. Begitu juga oleh Menteri dan Timbalan Menteri yang kini tidak lagi bersama saya di dalam pentadbiran Kerajaan,” katanya.

Ujarnya lagi, Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia serta Sumpah Simpan Rahsia akan diadakan di hadapan Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah di Istana Negara kira-kira pukul 10 pagi Rabu ini.

Komen & Pendapat

Leave a Reply