Jenayah

Tipu mangsa jadi ahli kerabat

KOTA BHARU: Dua lelaki tidak mengaku salah atas tuduhan memperdaya seorang mangsa untuk menganggotai Pertubuhan Kerabat Diraja Kelantan, di mahkamah majistret, di sini, semalam.

Kaswazaimi Abdul Kadir, 42, dan Muhammad Nazri Dollah, 46, didakwa bersama-sama menipu Muhd Sadiqi Zakaria, 26, untuk mempercayainya boleh membantu menjadi Ahli Pertubuhan Kerabat Diraja Kelantan, pada jam 9 malam, 1 November dua tahun lalu.

Mereka mendorong mangsa untuk buat bayaran RM1,500 di sebuah bank di Jalan Mahmood, di sini, bagi tujuan itu, dan bayaran RM1,500 lagi dibuat pada jam sama, 12 Januari tahun lalu. Mereka juga mengaku tidak bersalah kali ketiga didakwa perdaya mangsa sama di
pekarangan Stadium Sultan Muhammad IV antara 2 hingga 7 Jun 2014 dengan bayaran RM600 untuk tujuan sama.

Kesemua dakwaan dijalankan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama seksyen 34 kanun sama. Sabit kesalahan, mereka boleh dihukum penjara maksimum 10 tahun dan sebatan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya negeri, Nurliyana Md Zukri menawarkan jaminan RM10,000 terhadap setiap tertuduh dengan seorang penjamin, tertuduh bagaimanapun memohon jaminan itu dikurangkan.

Kes ditetapkan untuk sebutan semula pada 27 September depan, sementara itu mahkamah benarkan mereka masing-masing diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin.

-Sinar Harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");