Berita Hari Ini

‘Kami tak akan hentikan baju merah’

KUALA LUMPUR – Pertubuhan badan bukan kerajaan (NGO), Bersih 2.0 tidak akan menghalang kumpulan baju merah yang berhasrat untuk mengadakan perhimpunan minggu depan.

Pengerusinya, Maria Chin Abdullah berkata, kumpulan itu mempunyai kebebasan untuk berkumpul.

“Saya rasa mereka ada hak berkumpul dan juga ada hak kebebasan berekspresi kerana ini ada dalam Perlembagaan kita. Kami tidak akan hentikan mereka.

“Salah satu tuntutan kami adalah hak untuk berdemonstrasi, jadi, kami terima ini semua. Terpulang kepada mereka nak cakap apa yang mereka mahu,” katanya kepada Sinar Online, hari ini.

Penganjuran Himpunan Rakyat Bersatu atau perhimpunan baju merah dikatakan akan diadakan pada 16 September ini sebagai tindak balas terhadap perhimpunan Bersih 4.0 pada 29 dan 30 Ogos lepas.

Sebelum ini, Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zainol Samah berkata, pihaknya telah membuka kertas siasatan berhubung sebuah artikel berbaur perkauman dan hasutan yang menyeru orang ramai menyertai perhimpunan itu.

Beberapa parti politik turut memberikan reaksi yang berbeza berhubung perhimpunan yang akan berlangsung pada sambutan Hari Malaysia itu.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");