Jenayah

Keputusan ujian DNA Morais dalam masa dua minggu

KUALA LUMPUR – Keputusan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) ke atas mayat yang ditemui dalam tong dram berisi konkrit di Subang, Selangor yang dipercayai Anthony Kevin Morais, akan diketahui dalam masa dua minggu.

Adik Morais, Datuk Richard Morais berkata beliau dimaklumkan mengenai perkara itu oleh Institut Forensik Nasional di Hospital Kuala Lumpur, pagi tadi.

Richard dan abangnya, David menjalani ujian DNA di institut itu pada jam 8.15 pagi.

Pada masa sama, Richard mengesahkan kepada Bernama, tiada upacara pengebumian akan diadakan untuk Morais yang juga Timbalan Ketua Bahagian Bicara dan Rayuan di Jabatan Peguam Negara, sehingga keputusan ujian DNA itu diketahui.

“Kita mungkin tak tanam, sebab keadaan mayat macam itu, jadi kita kena bakar, tapi tak tahu lagi di mana, sebab sekarang masih terlalu awal untuk buat keputusan,” katanya.

Sementara itu, sumber hospital menjelaskan tempoh dua minggu itu adalah purata waktu yang diberikan untuk keputusan ujian DNA.

“Keputusan mungkin diperoleh lebih awal daripada itu, ia boleh ambil masa hanya sehari,” katanya.

Mayat Kevin Morais ditemui disumbatkan dalam tong dram berisi konkrit di Subang Jaya, dekat sini Rabu lepas selepas seorang daripada tujuh suspek membawa polis ke lokasi di Taman Perumahan USJ 1, Persiaran Subang Mewah.

Kevin Morais, 55, dilaporkan hilang pada 4 Sept selepas kali terakhir dilihat meninggalkan pangsapurinya di Menara Duta, Kuala Lumpur untuk ke pejabatnya di Putrajaya dengan menaiki kereta Proton Perdana dengan nombor pendaftaran WA6264Q. – Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");