Berita Hari Ini
Like

MCA Komited Bantu Rakyat Tingkat Ekonomi – Liow

September 5, 2015
73 Views
0 Comments
1 minute read
MCA Komited Bantu Rakyat Tingkat Ekonomi – Liow

KUALA LUMPUR: MCA terus komited membantu rakyat meningkatkan keupayaan ekonomi negara melalui 10 bidang fokus utama yang digariskan dalam fasa ketiga program transformasi parti itu, kata Presidennya Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata MCA akan terus berkhidmat kepada rakyat dan berusaha gigih bagi memastikan ekonomi negara dibangunkan melalui pemerkasaan bidang pertanian, pelancongan, industri berasaskan perabot, pembelajaran teknik dan vokasional (TVET), teknologi maklumat dan komunikasi, logistik, neo-urbanisasi, ‘one belt one road’ (OBOR), keusahawanan dan kewangan.

“MCA berharap dapat mengenal pasti apakah masalah yang dihadapi oleh pengusaha dalam 10 bidang fokus tersebut dan bagaimana kita boleh membantu mereka (atasi masalah ini),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan ‘Mapping 10 Economic Strategic Directions’ di Wisma MCA di sini, Sabtu.

Beliau berkata sebagai contoh dalam bidang pertanian, MCA akan membantu mengenal pasti perkara yang boleh dilakukan supaya nilai hasil pertanian dapat ditingkatkan.

Bagi industri perabot pula katanya, eksport barangan itu juga perlu diperbanyakkan kerana ia menyumbang kepada sumber kewangan yang banyak kepada negara.

Liow menegaskan sebagai parti politik yang mewakili kaum Cina dalam pentadbiran, MCA memilih untuk memanfaatkan saluran yang betul dalam membantu rakyat menyelesaikan pelbagai cabaran yang dihadapi seperti dalam bidang ekonomi, sosial dan politik.

“Kami memilih untuk menjadi proaktif, kami bergerak dengan positif dan membina dalam menyelesaikan masalah ekonomi dengan mengadakan seminar bagi membincangkan masalah.

“Kami duduk dan mengeluarkan idea, marilah bekerja bersama-sama menyelesaikan cabaran yang dihadapi negara kita,” katanya.-mstar

Komen & Pendapat

Leave a Reply