Membawang Hari Ini

Ada elemen lucu

Walaupun filem Goosebumps diadaptasi daripada novel siri seram popular nukilan R L Stine, naratifnya tidak menakutkan seperti yang disangka.

Peminat bakal menyaksikan karakter seram novel itu dihimpunkan dalam karya arahan Rob Letterman itu.

Selain mengangkat Stine sebagai watak utama, filem berkenaan turut memaparkan penjahat terkenal Slappy, boneka berkelakuan seperti manusia yang berniat menghapuskan penulis itu.

Apa yang pasti, peminat akan terhibur menyaksikan lakonan Jack Black sebagai Stine bersama barisan pelakon Odeya Rush, Dylan Minnette dan Ryan Lee berusaha menangkap semula semua makhluk yang terlepas daripada manuskrip milik penulis terbabit.

Menceritakan lakonannya dalam filem Goosebumps, Black berkata, filem itu sesuai ditonton kanak-kanak kerana turut memaparkan babak lucu.

“Karya seram kegemaraan saya adalah The Shining yang ditayangkan pada 1980, namun tidak sesuai ditonton anak-anak saya yang berusia tujuh dan sembilan tahun.

“Goosebumps sesuai untuk kanak-kanak kerana jalan ceritanya tidak terlampau seram dan ada elemen lucu,” katanya.

Jelas Black, usia anaknya yang masih kecil antara sebab mengapa dia bersetuju menjayakan Goosebumps.

“Apabila membaca skrip, saya dapati ia lucu dan tahap seramnya juga sesuai untuk semua lapisan usia.

“Anak saya suka cerita seram dan filem ini dapat memperkenalkan makhluk popular dalam siri novel Stine kepada mereka,” katanya.

Bagi menjayakan filem dan watak utama filem itu, penulis siri novel Goosebumps, Stine turun padang membantu sepanjang pembikinannya.

Stine memastikan filem terbabit mengandungi kombinasi seram dan komedi seperti dalam buku tulisannya dan bukan berpaksikan seram semata-mata.

“Perkara ini penting bagi saya. Secara tidak langsung dapat turut serta memberi maklumat yang cukup untuk pembikinannya,” kata Stine.

Penulis terkenal itu turut mendedahkan, syarikat produksi berminat menghasilkan filem berdasarkan novel karyanya sejak 20 tahun lalu.

“Masalahnya, mereka menghabiskan masa memikirkan buku mana sesuai diadaptasi ke layar lebar.

“Kemudian, tercetus idea mengumpulkan semua makhluk dalam satu kisah dan disusuli dengan skrip tidak lama selepas itu,” katanya.

Mengenai makhluk Goosebumps kegemaraan, Stine berkata, Slappy karakter rekaannya paling popular dan mendapat perhatian pembaca.

“Ada manusia takut dengan boneka dan idea patung itu hidup pasti membuatkan ramai seram sejuk.

“Jadi, saya banyak menghasilkan cerita mengenai Slappy yang mempunyai perwatakan biadab dan suka mencemuh orang di sekelilingnya,” katanya.

Jalan cerita filem itu dimulakan dengan perkenalan Zach Cooper dengan jiran barunya, Hannah selepas mengikut ibunya berpindah ke sebuah pekan kecil.

Persahabatan itu bagaimanapun kurang disenangi bapa gadis itu, R L Stine. Tiada sesiapa di pekan itu mengetahui Stine sebenarnya penulis terkenal yang menghasilkan siri novel Goosebumps.

Siapa sangka, makhluk dan karakter jahat rekaan Stine wujud dan dikurung dalam manuskrip yang disimpan rapi dalam rumahnya.

Sehinggalah suatu hari, Zach bersama rakannya Champ menyelinap masuk ke dalam rumah Stine dan secara tidak sengaja melepaskan salah satu makhluk dari manuskrip itu.

Kemudian, keadaan bertukar kecoh apabila Slappy terlepas, seterusnya membebaskan semua makhluk dalam manuskrip itu dan mengganggu penduduk pekan.

Stine, Zach dan rakan lain perlu mencari jalan menangkap semula makhluk yang terlepas itu.

-Metro

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");