Perak Hari Ini

Ipoh Antara Bandaraya Terbersih Di Malaysia

IPOH: Bandaraya Ipoh telah diiktiraf menjadi antara bandar yang terbersih di negara ini.

Pengiktirafan tersebut menjadi satu kebanggaan bagi warga kota dan juga rakyat di negeri Perak.

Menurut Datuk Bandar Ipoh, Datuk Zamri Man, masyarakat di bandaraya tersebut seharusnya bersyukur dengan kemudahan dan perkhidmatan telah diberikan oleh Majlis Bandaraya Ipoh (MBI).

Ujarnya, MBI telah memberikan komitmen yang jitu dalam memastikan bandaraya Ipoh sentiasa berada dalam keadaan yang bersih.

“Ini terbukti dengan kesungguhan MBI iaitu bermula dari 1 Januari hingga 25 September 2015 yang mana MBI telah membersihkan 8,154.12 kilometer (km) longkang, 3,898 longgokan sampah haram; melupuskan 137,328 tan sisa domestik; menjalankan 239 program gotong-royong dan 37 gotong-royong basmi denggi.

“Selain itu, MBI juga telah memasang 403 papan tanda ‘Dilarang Membuang Sampah, serta mengeluarkan 610 kompaun bernilai RM84,200.00 terhadap pesalah pembuang sampah,” katanya melalui satu kenyataan media di sini.

Beliau yakin kegemilangan bandaraya Ipoh sebagai bandaraya terbersih di Malaysia akan diiktiraf dengan komitmen semua pihak dan tidak hanya bergantung semata-mata kepada MBI.

“Semoga kebersihan akan dijadikan sebahagian daripada budaya yang diamalkan dalam kehidupan seharian. Dengan sokongan dan kerjasama semua pihak, kita pasti akan mencapai cita-cita tersebut,” katanya lagi.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");