Perak Hari Ini

MBI Komited Tangani Masalah Anjing Terbiar

IPOH: Majlis Bandaraya Ipoh MBI) komited dalam menangani masalah anjing terbiar yang berkeliaran di sekitar bandaraya tersebut.

Bagi tempoh Januari hingga September bagi tahun 2015, MBI telah berjaya menangkap 1,169 ekor anjing terbiar.

Jumlah tersebut meningkat sedikit berbanding tahun 2014 yang mencatatkan tangkapan sebanyak 1,119 ekor anjing.

Datuk Bandar Ipoh, Datuk Zamri Man berkata, bagi menangani masalah anjing terbiar, satu Unit Kawalan Anjing Terbiar, Bahagian Pengutkuasa MBI telah diwujudkan.

“Ia adalah bertujuan untuk menyelesaikan aduan awam berkaitan anjing-anjing terbiar (tiada lesen) dengan menangkap dan memindahkan haiwan berkenaan ke tempat yang lebih selamat,” katanya.

Tambah beliau lagi, bagi tempoh bermula daripada 1 Januari hingga 29 September 2015, sejumlah 17,922 lesen anjing bernilai RM179,220.00 telah dijual.

“Pada masa ini, kaedah yang masih digunakan termasuklah tembakan pelali, perangkap, gelung penjerut dan jaring yang mana sebahagian peralatan ini telah dibekalkan oleh Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan kepada MBI,” jelasnya lagi.

Beliau juga menyatakan bahawa pihak MBI sedia untuk membantu Jabatan Perkhidmatan Veterinar menangani wabak penyakit rabies berkaitan haiwan peliharaan dan ternakan seperti yang wujud di Perlis, Kedah dan Pulau Pinang.

“Semua warga kota Ipoh diseru untuk membantu pihak Majlis dalam usaha menyalurkan apa-apa maklumat berkaitan ke talian 05-2551515 (MBI), 05-2083100 (Penguatkuasa) atau laman web MBI, www.mbi.gov.my,” katanya lagi.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");