Berita Hari Ini

Perubahan tempat di Parlimen belum muktamad

SHAH ALAM –?? Cadangan memindahkan pusat media adalah disebabkan oleh kekangan ruang, bagaimanapun ia dalam peringkat awal perbincangan, jelas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Sri Azalina Othman Said.

?Kata beliau, semua pihak harus bertenang dan tidak perlu risau kerana ruang untuk petugas media tidak berubah dan masih diperuntukkan di bahagian kiri Dewan Rakyat.

“Adalah pra-matang bagi saya untuk membuat sebarang kenyataan sebelum ini mengenai perkara ini. Namun kami telah berbincang secara panjang lebar mengenai perkara ini dan juga perkara-perkara lain yang berkaitan diikuti dengan berjalan-kira-kira pada Isnin lepas.

“Bangunan sementara seolah-olah menjadi satu incovenience (kesulitan) untuk kakitangan media kerana jarak yang jauh, dengan mengambil kira faktor-faktor lain seperti hujan. Media hendaklah diletakkan seperti biasa di sebelah kiri lobi Dewan Rakyat,” katanya menerusi sebuah kenyataan.

Manakala sebelah kanan lobi pula katanya, diperuntukkan kepada pegawai-pegawai kerajaan yang bertugas, penyelidik, dan pegawai ahli Parlimen.

“Bilik media di bangunan sementara dikekalkan seperti sebelum ini. Ini adalah penting untuk menampung jumlah besar rakyat dan pegawai yang menghadiri sesi Bajet kedatangan Parlimen ketiga menduduki 2015.

“Mesti ada stesen kerja di sisi kedua-lobi untuk memberikan ruang kerja yang betul dan sesuai untuk semua kakitangan dan pegawai,” katanya lagi.

-Sinar Harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");