Membawang Hari Ini

Ada Apa Dekat Bus Stop, lain dari lain!

SELALUNYA hantu dikaitkan dengan cubaan untuk membalas dendam, menakutkan orang, merasuk dan juga pelbagai perkara negatif lain.

Namun berbeza dengan filem Ada Apa Dekat Bus Stop (AADBS) terbitan produksi baharu Katak Hijau Entertainment Sdn Bhd, ia mengetengahkan hantu yang baik apabila hantu tersebut mahu membendung gejala sosial di kampung itu.

Boleh disifatkan lain daripada lain, filem arahan Ikhzal Azfarel Ideris ini menampilkan pelakon baharu dan lama seperti Abam Bocey, Myo Oh Chentaku, Tauke Jambu, Airis Jasmin, Zaibo dan Kazar Saisi.

Filem ini mengisahkan tiga sahabat cuba merungkai misteri hentian bas di kampung mereka.

Sebelum ini, hentian bas terbiar itu sering dijadikan tempat melakukan pelbagai aktiviti negatif dan songsang.

Namun, kemunculan hantu Kak Senah buat penduduk kampung takut dan keadaan semakin misteri apabila gadis bernama Maya menaiki bas yang dipandu Abam.

Mengangkat tagline ‘Bila Manusia Lebih Hantu Daripada Hantu’, ia secara tidak langsung sudah memberi bayangan kepada penonton bagaimana perjalanan cerita ini.

Biarpun ia adalah sebuah filem komedi seram, namun pada pandangan penulis, hampir 80 peratus latar cerita ini adalah berkaitan komedi dan babak seram tersebut hanya sebagai selingan sahaja.

Namun persoalan seperti dari manakah datangnya hantu Kak Senah? Kenapa dia muncul? Siapa pula Maya? dilihat banyak menjadi tarikan dan teka-teki kepada penonton untuk sama-sama menyelesaikan misteri yang tercetus.

Begitu juga dengan keletah para pelakon yang cuba sama-sama menyelesaikan misteri yang menyelebungi mereka dan kampung tersebut.

Komedi pecah perut

Tidak hanya keletah para pelakon yang menjadi tarikan di dalam filem ini, pembabitan majoriti pelawak di dalam filem ini juga secara tidak langsung menjadi tarikan utama buat penonton ke pawagam.

Apatah lagi dengan lakonan dan adakalanya dialog spontan yang dikeluarkan menjadikan penonton pecah perut dengan aksi mereka di dalam filem ini.

Tidak keterlaluan untuk penulis katakan bahawa Abam dan Myo berjaya tampil dengan sebuah lakonan yang lain daripada lain dan berkesan.

Secara keseluruhannya, pada pandangan penulis, filem ini adalah sebuah filem komedi seram yang santai untuk ditonton seisi keluarga.

-Sinar Harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");