Sukan Hari Ini

Amaran Muar City

JUARA bertahan, Muar City melaungkan amaran awal mahu mempertahankan kejuaraan Resorts World Genting Purple League 2015 apabila membuka tirai musim baharu liga badminton profesional pertama tanah air itu dengan cemerlang menerusi dua kemenangan meyakinkan minggu lalu.

Meskipun turun tanpa pemain bintang mereka, Lee Hyun Il, Muar City yang mempertaruhkan beberapa pemain ternama seperti Tan Boon Heong-Mak Hee Cun dan Tan Chun Seang tetap menepati ramalan dan terlalu kuat untuk disaingi Kepong BC apabila menang 15-3 dan mereka menyusuli kemenangan itu dengan menewaskan Petaling Jaya BC 14-9.

Namun, tumpuan minggu pembukaan saingan tidak dinafikan terarah kepada kegarangan Nusajaya BC – pasukan yang berakhir di kedudukan tiga tercorot musim lalu yang membuktikan betapa cabaran mereka kali ini tidak boleh dipandang enteng.

Diperkuatkan bintang Thailand, Boonsak Ponsana, Nusajaya – satu lagi pasukan dari Johor, tampil dengan aksi serba mantap untuk mengejutkan Petaling Jaya 11-8 dan meneruskan momentum kemenangan dengan garang membelasah Kajang BC 15-1 seterusnya melonjak selaku pendahulu peringkat awal kedudukan kumpulan.

Meskipun masih terlalu awal untuk membuat rumusan, permulaan sempurna oleh kedua-dua pasukan ini pastinya menjadi suntikan motivasi yang terbaik untuk mereka meneruskan prestasi cemerlang apabila saingan liga yang berehat selama lebih dua minggu kembali bersambung pada 25 November depan.

Selain dua pasukan ini, Serdang bimbingan bekas pemain kebangsaan Ong Ewe Hock dan Cheras yang mendapat sentuhan bekas ketua jurulatih badminton kebangsaan, Rashid Sidek turut bermula dengan langkah kanan apabila menang dua aksi pembukaan.

Bangsar Hawks, di bawah bimbingan pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik 1992, Razif Sidek yang membawa misi memperbaiki pencapaian menduduki tangga tercorot musim lalu gagal meneruskan rentak kemenangan apabila tunduk kepada Klang United, meskipun bermula cemerlang dengan menundukkan Kajang.

Justeru, pertarungan lebih hebat dijangka apabila saingan bersambung semula dari 25 hingga 29 November depan dengan kesemua pasukan sudah tentunya tampil dengan pendekatan dan karakter berbeza selepas mengenal pasti kekuatan dan kelemahan masing-masing selepas dua aksi pertama.

-Sinar Harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");