Laporan Eksklusif

Penguasaan Bahasa Inggeris Penting Dalam Subjek Sains, Matematik – Dr Mahathir

KUALA LUMPUR: Penguasaan bahasa Inggeris dalam subjek Sains dan Matematik amat penting bagi memastikan negara tidak ketinggalan dalam bidang sains terkini.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata jika bahasa tersebut tidak dikuasai sepenuhnya, negara juga tidak dapat membangun dengan pesat, terutama dari segi ekonomi.

“Pada masa kini, bahasa Inggeris menjadi bahasa antarabangsa yang penting dan kebanyakan ilmunya datang kepada kita dalam bahasa Inggeris,” katanya ketika berucap pada majlis makan malam Tiga Dekad Alumni Sekolah Menengah Sains Muar (SAMURA) di sini Sabtu malam.

Dr Mahathir berkata beliau “bukan tidak ada perasaan kebangsaan atau menyisihkan bahasa Melayu tetapi ini adalah hakikat yang harus kita terima bahawa untuk menguasai kedua-dua subjek penting tersebut, kita haruslah menguasai bahasa Inggeris.”

Beliau juga berkata penguasaan yang baik dalam bahasa antarabangsa itu juga penting dalam menjamin pekerjaan yang baik.

Pada majlis itu, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perbankan RHB Datuk Khairussaleh Ramli, bekas pelajar sekolah itu pilih sebagai Ikon Tiga Dekad SAMURA.

— BERNAMA

 

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");