Jenayah

Curi abu mayat, minta tebusan waris simati

HENAN, CHINA: Sekumpulan penjenayah bertindak mencuri abu mayat di sebuah tanah perkuburan disini dan kemudian meminta wang tebusan daripada saudara si mati jika mahu mendapatkan semula abu berkenaan.

?Menurut salah seorang mangsa, Liu, dia dihubungi pihak pengurusan tanah perkuburan Xinjiang memberitahu abu mayat suaminya telah dicuri.

Semasa tiba di kubur suaminya itu, Liu mendapati kubur suaminya itu telah digali dan ditinggalkan dalam keadaan berselerak.

Menerusi panggilan ke nombor telefon yang ditinggalkan oleh perompak di kubur suaminya itu, Lui berkata, penjenayah terbabit meminta wang untuk memulangkan semula abu berkenaan.

“Penjenayah terbabit memintanya untuk memberikan wang lebih 10 ribu Yuan untuk mendapatkan semula abu berkenaan,” katanya dipetik CCTVNews.

Sementara itu, pihak pengurusan tanah perkuburan berkata, penjenayah tersebut berpengalaman dalam melakukan jenayah tersebut.

Mangsa lain yang hanya dikenali sebagai Fan berkata, walaupun dia telah memberikan penjenayah berkenaan 20,000 Yuan seperti yang diminta, namun dia tidak memperoleh semula abu mayat salah seorang keluarganya.

“Saya tidak mendapat semula abu, sebaliknya mereka meminta wang yang lebih banyak,” katanya.

?Dalam pada itu, jurucakap polis berkata, kumpulan penjenayah terbabit berkemungkinan melakukan jenayah di beberapa negeri dan akan menggali kubur yang bersesuaian.

“Polis Henan telah menjalankan siasatan untuk mencari penjenayah yang berkemungkinan berada dibeberapa lokasi di sekitar China,” ujarnya.

-Sinar Harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");