Panasnya Hari Ini

‘Jika saya berhenti, Najib akan bebas’ – Mahathir

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak cuba menjadikan permintaan supaya beliau meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri tidak demokratik, kata mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Tun Mahathir berkata demikian menerusi blognya, chedet.cc susulan beliau dipanggil untuk diambil keterangan oleh pihak polis beberapa hari lalu.

Kata Tun Mahathir lagi, menumbangkan seorang Perdana Menteri yang dipilih secara demokratik melalui demonstrasi jalanan adalah normal.

“Apakah salahnya saya menghadiri demonstrasi (BERSIH 4) untuk menuntut Najib digulingkan sebagai PM. Menyokong usul undi tidak percaya terhadap pimpinan beliau pun tidak salah kecuali dalam pemerintahan diktator.

“Tetapi Najib sedang cuba menjadikan permintaan untuk beliau meletakkan jawatan itu sebagai tidak demokratik dan melanggar undang-undang. Soalan-soalan oleh pihak polis seolah-olah membayangkan ini,” katanya.

Tambah mantan Perdana Menteri selama 22 tahun itu lagi, semua soalan yang disoal oleh pihak polis semasa beliau diambil keterangan seolah-olah untuk menghalang beliau daripada terus ‘menyerang’ Najib.

“Pada pandangan saya dan mungkin saya salah, jenis soalan yang dikemukakan adalah untuk menghalang saya daripada terus melakukan atau mengatakan segala perkara-perkara yang saya lakukan.

“Jika saya berhenti, maka Najib akan bebas daripada perkara-perkara salah yang telah beliau lakukan atau akan lakukan. Rakyat mungkin lupa selepas itu,” tegasnya.

Tun Mahathir turut menegaskan, segala yang dilakukan adalah hak beliau sebagai seorang warganegara Malaysia.

“Ini adalah hak saya sebagai seorang warganegara. Untuk menafi hak-hak ini adalah sesuatu yang tidak demokratik,”katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");