Berita Hari Ini

Borang Permohonan Bantuan Sekolah Perlu Diserah Januari ini – Chong

GEORGE TOWN: Sekolah yang ingin membuat permohonan bantuan kewangan bagi 2016 dari kerajaan Pusat harus menyerahkan borang mereka selewat-lewatnya akhir Januari ini, kata Timbalan Menteri Pendidikan, Chong Sin Woon.

Chong berkata kesemua sekolah seharusnya menyiapkan borang permohonan dan menyerahkannya kepada Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) supaya permohonan ia dapat dinilai dan diproses segera.

“Saya ingin mengingatkan pihak sekolah bahawa mereka harus menyerahkan permohonan peruntukkan penyelengaraan untuk 2016 pada Januari supaya proses peruntukkan dapat disalurkan pada Mac,” katanya kepada pemberita selepas Pemberian Peruntukan Pakej Rangsangan Khas 2014/2015 Sekolah Bantuan Kerajaan pada Rabu.

Katanya, sekolah-sekolah yang mendapat peruntukkan juga harus menyiapkan laporan bagaimana peruntukan itu diguna pakai sama ada untuk penyelengaraan atau mengantikan peralatan sekolah kepada JPN.

Beliau berkata laporan itu akan diberikan kepada Kementerian Kewangan untuk tujuan audit dan juga untuk mendapatkan peruntukan pada masa depan.

Terdahulu, Chong yang juga Ketua Pemuda MCA berkata Pulau Pinang antara negeri menerima peruntukan tertinggi iaitu hampir RM10 juta membabitkan 123 sekolah.

Bantuan disalurkan melalui pekej rangsangan khas dengan penerimanya termasuk80 Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK), 12 Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMJK)dan 31 sekolah mubaligh di seluruh negeri.

“Kita mula agihkan peruntukan ini melalui kaedah pindahan wang secara elektronik kepada sebahagian sekolah terlibat dan hari ini adalah penyampaian kepada sekolah yang belum menerima peruntukan masing-masing.

“Jadi diharapkan peruntukan ini digunakan oleh pengurusan sekolah untuk menampung kos penyelenggaraan sekolah masing-masing dan bukan untuk menampung kos pembinaan bangunan baharu yang perlu dipohon melalui dana peruntukan lain,”katanya.

Majlis penyampaian peruntukan khas kepada baki 45 SJK bantuan modal, 12 SMJK dan 21 sekolah mubaligh itu turut dihadiri Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri II, Datuk Seri Ong Ka Chuan yang juga Pengerusi Badan Perhubungan MCA negeri yang baharu.

-Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");