Isu Panas

Multaqa lulus 7 resolusi, seru Umno-Pas bersatu

KUALA LUMPUR: Tujuh resolusi dimuktamadkan dalam Multaqa Serantau Alumni Al-Azhar Malaysia 2015 yang antaranya menyeru kerjasama politik antara Pas dan Umno.

Presiden Rabitah Antarabangsa Alumni Al-Azhar Malaysia (WAAGM), Prof Madya Datuk Dr Mohd Fakhrudin Abdul berkata, seruan itu penting kerana ia boleh membawa kepada perpaduan umat Islam yang lebih baik dan harmoni.

“Multaqa Serantau memutuskan tujuh resolusi, iaitu mengajak umat Islam agar bersatu, menjaga adab dalam berbeza pendapat, mewujudkan satu jawatankuasa penaja untuk mengadakan pertemuan berkala antara Pas-Umno,” katanya ketika menyampaikan resolusi itu di Hotel Grand Seasons, di sini, hari ini.

Semalam, Alumni Al-Azhar bersetuju mewujudkan sebuah jawatankuasa yang akan menjadi pihak ketiga menyediakan platform penyatuan pemimpin Umno dan Pas dalam satu pentas yang sama.

Mohd Fakhrudin menyatakan persetujuan itu ketika cadangan dilontarkan oleh Pengerusi Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah, Tan Sri Johan Jaaffar yang menjadi moderator forum Perpaduan Ummah Merentasi Ideologi bersempena Multaqa Serantau Alumni Al-Azhar Malaysia 2015.

Mengulas lanjut, ?Mohd Fakhrudin berkata, perpaduan antara Pas dan Umno ditekankan dalam resolusi ini kerana sudah tiba masanya umat Islam bertaut sepertimana yang diajar oleh Nabi SAW.

“Umno dan Pas perlu bekerjasama ?demi kebaikan ummah, perbezaan ideologi politik harus diangkat sebagai kelainan pendekatan.

“Ia tidak semestinya dileburkan menjadi satu namun perbincangan dan dialog secara efektif dan berterusan harus dilakukan agar wujud keakraban hubungan dan pandangan. (Pas-Umno) hadapi cabaran, tentang ideologi barat dan ideologi asing,” katanya.

Multaqa Serantau Alumni Al-Azhar Malaysia 2015 yang berlangsung selama tiga hari berakhir hari ini.

– Sinar Harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");