Membawang Hari Ini

Shah Rezza Bukan Riak Anjur Festival Fesyen Golongan Elit

KUALA LUMPUR: Pelakon dan Pengasas Festival Fesyen Islam (IFF), Datuk Shah Rezza bukan mahu bersikap riak apabila menganjurkan acara tersebut yang hanya tertumpu kepada golongan elit sahaja.

Shah Rezza atau nama sebenarnya Raja Shah Zurin Raja Aman Shah, 54, berkata, sebaliknya tumpuan yang diberikan kepada golongan VVIP itu adalah satu strategi penjenamaan ke peringkat antarabangsa.

“Cuba lihat, apabila kasut Datuk Jimmy Choo dibeli kerabat diraja Britain iaitu mendiang Puteri Diana sebelum ini, ia terus dilihat sebagai sebuah jenama yang eksklusif.

“Begitu juga dengan penyanyi Datuk Shake yang menyanyi di Perancis, namanya berada di kelas tersendiri.

“Jadi, saya perlu berpijak di bumi nyata bahawa IFF juga memerlukan strategi begitu. Alhamdulillah, sudah 10 tahun penganjuran IFF, ia sudah berada di kelas yang tersendiri malah mendapat perhatian dunia,” katanya kepada mStar Online.

Festival tersebut berlangsung bermula 7 hingga 9 Disember 2015 di Hotel Le Meridien di sini.

IFF kali ini bertemakan Asharah, yang membawa maksud angka 10, berikutan penganjuran festival tersebut yang ke-10.

Antara pereka fesyen yang terlibat ialah Albert King, Datuk Bernard Chandran, Calvin Thoo, Khoon Hooi, Melinda Looi, Syaiful Baharim, Datuk Tom Abang Saufi dan Jovian Mandagie.

Dalam pada itu, Shah Rezza menyifatkan IFF sedikit sebanyak telah berjaya menarik perhatian masyarakat yang dilihat semakin bijak berfesyen.
“Bagi saya, isu agama dan syariah adalah bersifat peribadi. Mungkin ada yang menganggap fesyen yang ditonjolkan tidak menepati tuntutan Islam. Saya terima semua itu.

“Tetapi wanita yang menutup aurat mempunyai beberapa kategori. Ada yang baru berhijrah dan ada yang sudah lama menutup aurat, tetapi mahu menjaga aurat dengan lebih sempurna. Tetapi semua mereka menuju pada arah sama, iaitu ingin menjadi seorang Islam yang lebih baik.

“Sebab itu, fesyen yang ditampilkan juga pelbagai. Dan Alhamdulillah, saya lihat wanita tempatan yang berhijab sekarang lebih pandai bergaya,” ujarnya.

Sementara itu, ditanya pula mengenai perkembangan projek filem Puteri Limau Purut, katanya ia masih lagi dalam pra-produksi kerana sejarah kisah tersebut masih lagi dalam kajian.

“Setakat ini, semua dah siap. Dah boleh jalankan penggambaran. Tetapi kajian tentang Puteri Limau Purut masih belum cukup. Lebih banyak kami kaji, lebih banyak perkara yang kami tidak tahu sebenarnya.

“Jadi biarlah kajian mengenai kisah itu dibuat sebaik-baiknya agar fakta mengenai Puteri Limau Purut sebelum penggambaran dimulakan,” katanya.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");