Sukan Hari Ini

Fifa pilih pengadil wanita pertama

RUPA Devi dari Tamil Nadu di selatan India, membuktikan kemiskinan dan kekurangan kemudahan sukan tidak harus menjadi penghalang kepada sesiapa sahaja untuk mencapai impian mereka dalam dunia sukan.

Wanita muda berusia 26 tahun itu menjadi pengadil wanita pertama dari India dipilih oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) baru-baru ini, untuk mengadili perlawanan bola sepak wanita di peringkat antarabangsa.

Pencapaiannya itu mungkin menyaksikan negaranya berada di landasan tepat untuk menjadi antara gergasi bola sepak dunia apabila India menjadi tuan rumah Piala Dunia FIFA Bawah 17 Tahun pada 2017.

Rupa yang berasal dari sebuah bandar kecil di Thindukal, kira-kira enam jam memandu dari Chennai, iaitu ibu negeri Tamil Nadu, mula berkecimpung dalam bola sepak seawal usia 10 tahun.

Dengan bola sepak bukan sukan popular di kampung halaman beliau dan bahagian-bahagian lain di India, Rupa memberitahu Bernama dalam satu wawancara baru-baru ini, bahawa beliau terus terbabit dalam bola sepak sehingga di zaman kolejnya.

Rupa yang bermain di posisi tengah mendapat galakan daripada persatuan bola sepak tempatan untuk menduduki ujian sebagai pengadil ketika berusia 18 tahun.

Ketika berusia 22 tahun, beliau mula mengadili perlawanan bola sepak tempatan melibatkan saingan Bawah 12 Tahun Lelaki.

Pada 2012, beliau dipilih oleh Persekutuan Bola Sepak Seluruh India (AIFF) untuk menyertai beberapa program khas membabitkan wanita sebagai pengadil.

Berikutan itu, beliau terpaksa meninggalkan negeri kelahirannya menjelajah beribu-ribu kilometer sejauh Jarkand dan Maharashtra bagi mengadili perlawanan bola sepak Bawah 19 Tahun.

Akhirnya, beliau lulus ujian kecergasan dan peperiksaan lain yang dikelolakan AIFF dan FIFA.

Rupa berkata penglibatan beliau dalam bola sepak menjejaskan kerjayanya sebagai guru jasmani, dan dipersalahkan kerana sering mengambil cuti.

Beliau, bagaimanapun berkata masalah itu tidak menghalangnya menjelajah sehingga ke Qatar, Bahrain, Maldives dan Nepal untuk mengadili perlawanan bola sepak.

Rupa kehilangan kedua-dua ibu bapa kira-kira empat tahun lepas dan kini tinggal bersama kakaknya.

“Ketika ibu bapa saya masih ada, mereka tidak pernah menghalang saya bermain bola sepak walaupun di India, sukan tersebut selalunya melibatkan kanak-kanak lelaki.

“Malah, ibu bapa saya menggalakkan saya berkecimpung dalam bola sepak,” kata Rupa yang merupakan anak bongsu daripada tiga beradik.

Rupa berkata tugas beliau seterusnya adalah mengadili perlawanan pada temasya Sukan Asia Selatan di Shillong, Meghalaya, di Timur Laut India.

Ditanya mengenai impiannya, Rupa berkata hasratnya bukan sahaja mahu mengadili perlawanan bola sepak Piala Dunia Wanita, namun dipilih sebagai pengadil terbaik pada kejohanan berkenaan. – Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");