Membawang Hari Ini

Persembahan Faizal Tahir sentuh perasaan

MESEJ Kemanusiaan, Assalamualaikum Dunia itulah antara kata-kata pelayar media sosial berkenaan dengan persembahan menyentuh hati Faizal Tahir menerusi lagu Assalamualaikum dalam Anugerah Juara Lagu (AJL) semalam.

Berlatar belakangkan paparan gambar-gambar keperitan dan kesusahan situasi sebenar yang berlaku di Syria seperti di kem pelarian Yarmouk, dan terkini di Madaya ‘banyak hati yang menangis semalam’.

Ramai pelayar yang terkesan dengan mesej itu, sehinggakan video persembahan Faizal Tahir menjadi viral di media sosial antaranya di Facebook Ikram for Syria, yang antaranya menulis ‘lagu Faizal Tahir membawa mesej kemanusiaan paling realistik, melihat kepada keadaan dunia sekarang’ .

Sementara itu menurut seorang pelayar, Amin Ibnu Lotif dalam catatannya menulis antara yang begitu memberi kesan pada dirinya semalam ialah pada segmen akhir persembahan Faizal Tahir yang memaparkan ‘kisah anak Syria yang lapar’.

“Bilakah kali terakhir makan roti ini,…dah lama dulu, habis itu makan apa sekarang? makan rumput. Allahuakbar!. ,”segmen paparan anak pelarian Syria yang ketika ditanya hanya makan rumput kini menyentuh hati Amin.

Terdahulu, Faizal Tahir telah beberapa kali menyertai misi kemanusiaan ke kem pelarian Syria di Lubnan dan Jordan bersama Aqsa Syarif dan i4Syria.

Semalam dalam AJL, Faizal Tahir merangkul tempat kedua, sementara Akim & The Majistret merangkul kejuaraan Anugerah Juara Lagu 30 sementara pemenang tempat ketiga ialah Caliph Buskers menerusi lagu Hanya Namamu.

-Sinar harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");