Jenayah

2 warga Myanmar ditahan kes kubur besar Wang Kelian

KUALA LUMPUR – Polis telah menahan dua rakyat Myanmar untuk membantu siasatan mengenai penemuan kubu besar dipercayai mengandungi mayat mangsa pemerdagangan manusia di Wang Kelian, Perlis tahun lepas.

Ketua pasukan khas yang menyiasat kes tersebut Datuk Goh Kok Liang berkata kedua-dua lelaki berusia dalam lingkungan 30-an ditemui semasa ditahan di Depot Tahanan Imigresen di Tanah Merah Kelantan.

Goh yang juga Ketua Siasatan Jenayah Perak berkata beliau tidak dapat memberi butiran mengenai penahanan dan tempoh reman kedua-dua suspek tetapi berkata mereka dipercayai penjaga kawasan kubur itu di Wang Kelian.

“Mereka dikenal pasti melalui kawat cam oleh mangsa pemerdagangan itu sendiri. Polis masih dalam proses mengambil keterangan daripada kedua-dua suspek,” kata beliau kepada Bernama.

Goh berkata enam orang lagi, dipercayai rakyat Myanmar dan warga Thai dijangka direman sebaik sahaja polis dapat mengesan keberadaan mereka.

[ARTIKEL BERKAITAN: Cabaran emosi ketika gali kubur di Wang Kelian]

Beliau berkata polis sedang dalam proses mendapatkan waran tangkap bagi lima lelaki dan seorang wanita.

Mereka dikenal pasti November lepas, bagaimanapun polis tidak dapat menahan mereka disebabkan prosedur teknikal, kata beliau.

Beliau bagaimanapun menafikan keenam-enam mereka ialah dalang sindiket pemerdagangan manusia dan berkata mereka cuma anggota bawahan dan dipercayai pembekal makanan atau penjaga.

Pada Mei tahun lepas, polis telah menemui kubur besar dan rangka manusia, dipercayai etnik Rohingya, dan 28 kem pemerdagangan manusia.

Sebanyak 139 kubur itu, sesetengah daripadanya ditinggalkan, terletak di atas bukit, setinggi beratus-ratus meter dari paras laut.

Susulan kes tersebut, polis Thailand bulan lepas mendakwa 88 orang termasuk seorang jeneral atas tuduhan berhubung kes pemerdagangan manusia. – Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");