Membawang Hari Ini

Bakat DiCaprio diiktiraf

Aktor kacak Leonardo DiCaprio, 41, adalah anak tunggal George DiCaprio dan Irmelin Indenbirken. Ibu bapanya berkenalan ketika sama-sama belajar di kolej kemudian menetap di Los Angeles.

Apabila ibu bapanya berpisah ketika usianya setahun, dia tinggal bersama ibunya yang melakukan pelbagai kerja untuk menyara mereka dua beranak.

Susur galurnya unik. Ibunya Jerman manakala bapanya kacukan Itali dan Jerman. Datuknya, Wilhelm Indenbirken warga Jerman manakala neneknya, Helene Indenbirken adalah warga Jerman yang dilahirkan di Russia.

DiCaprio pernah tinggal di Jerman bersama datuk dan neneknya ketika kanak-kanak dan mengaku dalam dirinya mengalir darah Russia kerana datuk dan neneknya berasal dari Russia.

Kerjaya seni DiCaprio bermula di TV untuk iklan komersial kemudian berlakon siri TV seperti drama rantaian Santa Barbara dan sitkom Growing Pains pada awal 1990-an.

Dia melangkah ke layar perak pada 1991 melalui Critters 3 tetapi filem This Boy’s Life (1992) melakar kejayaan buatnya apabila dipilih oleh Robert De Niro daripada 400 pelakon muda yang menjalani uji bakat untuk watak utama.

Filem What’s Eating Gilbert Grape sebagai adik Johnny Depp pada 1993, mendapat perhatian pengkritik hingga membawa pencalonan pertamaya di Anugerah Academy dan Golden Globe.

Kerjaya lakonannya berada di puncak pada 1997 apabila berlakon filem Titanic arahan James Cameron. Watak Jack Dawson dan berlakon di samping Kate Winslet menjadikan dirinya pelakon diminati apabila filem itu mencatat kutipan box-office.

Filemnya selepas itu, The Beach, Catch Me If You Can, Gangs of New York, The Aviator, Blood Diamond, The Departed, Body of Lies, Revolutionary Road, Inception (2010), Django Unchained (2012), The Wolf of Wall Street dan terbaru, The Revenant mengukuhkan lagi namanya.

Lima kali dicalonkan merebut Anugerah Academy (tiga kali untuk Aktor Terbaik dan dua kali Aktor Pembantu Terbaik), akhirnya The Revenant membawa tuah kepadanya apabila menggenggam Oscar kali pertama pada majlis ke-88 pada 29 Februari lalu.-harian metro

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");