Berita Hari Ini

Cuaca panas melampau: Sekolah mungkin tutup sementara

KLANG: Kementerian Pendidikan mungkin mengarahkan sekolah ditutup sementara jika cuaca panas melampau ketika ini semakin teruk apabila sesi persekolahan dibuka semula selepas seminggu bercuti.

Timbalan Menteri, Datuk P Kamalanathan ketika ditemui pemberita, di sini hari ini, berkata langkah itu bagaimanapun bergantung kepada maklum balas Jabatan Alam Sekitar (JAS).

“Untuk jerebu, ada Indeks Pencemaran Udara (IPU) ditetapkan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar dan keputusan tutup sekolah berpandukan juga kepada IPU itu.

Bagi cuaca panas melampau, penutupan sementara sekolah belum difikirkan buat masa ini, tetapi boleh dipertimbangkan.

“Penutupan sementara sekolah akibat cuaca panas melampau sering dilaksanakan di negara Asia Barat,” katanya sambil menambah, langkah sedia ada dalam keadaan itu ialah memberi kuasa kepada pengetua dan guru besar untuk membatalkan aktiviti luar kelas.

-Berita Harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");