Panasnya Hari Ini

Deklarasi Rakyat Hanya Mahu Najib Undur, Bukan Tukar Kerajaan-Muhyiddin

KUALA LUMPUR:Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menjelaskan bahawa matlamat utama Deklarasi Rakyat hanya bertujuan untuk mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melepaskan jawatannya dan bukan  untuk menjatuhkan atau menukar kerajaan sedia ada.

Ujarnya, langkah-langkah pembaharuan berkaitan institusi atau reformasi dari segi pentadbiran akan dibincangkan selepas Najib berundur.

“Kita ketepikan perkara (perubahan institusi dan reformasi) itu buat seketika. Kita selesaikan perkara (pengunduran Najib) ini dahulu. Kemudian bolehlah berbincang memperbaiki masa depan negara. Itu tujuan kita semua,” katanya.

Tambahnya lagi, pada peringkat pertama, melalui Sekretariat Selamatkan Malaysia, mereka akan bergerak memberi penerangan kepada rakyat apakah maksud Deklarasi Rakyat itu.

“(Bekas Perdana Menteri) Tun Dr Mahathir Mohamad menetapkan jadual dan saya sendiri akan terlibat dalam banyak program untuk memberi penjelasan dan penerangan, terutama kepada ahli parti dan masyarakat agar memahami apakah tujuannya.

“Kita mahu menggalakkan lebih ramai bersetuju dengan perjuangan kita dan menandatangani Deklarasi Rakyat. Saya harap rakyat bersedia membuka ruang supaya inisiatif ini dapat disebar luaskan. Perlu diingat, kita bergerak atas landasan undang-undang,” katanya memetik sumber Sinar Harian.

Mengulas samaada Himpunan Anti Najib 27 Mac ini sebagai antara langkah awal Deklarasi Rakyat, Muhyiddin berkata, himpunan itu diatur lebih awal oleh bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim.

“Kebetulan himpunan itu mempunyai tujuan yang sama dengan Deklarasi Rakyat, iaitu menyelamatkan negara dan tidak bercanggah dengan tujuan Deklarasi Rakyat,” katanya.

Beliau turut menegaskan bahawa Deklarasi Rakyat dibuat demi menyelamatkan Umno dan negara.

Malah jelasnya ia adalah suatu usaha murni, di mana rakyat dan pimpinan pelbagai sudut, ideologi, fahaman politik, latar belakang dan kedudukan mengetepikan perkara itu untuk mencapai tujuan yang sama.

“Kalau dilihat dari sudut itu, saya bukan pengkhianatnya. Saya adalah usaha penyelamatnya supaya kita bangkitkan kesedaran ahli Umno dan BN.

“Kalau ini tidak berlaku, keadaan akan bertambah lebih teruk, yang akhirnya disebabkan Najib tidak berhenti. Maka bebanan yang ditanggung itu akan ditanggung bersama parti, dan akhirnya parti akan ditolak oleh rakyat.

“Kerana itu, saya berani ke depan. Saya ada rasa tanggungjawab dan amanah walaupun saya tahu saya akan dicerca, digantung jawatan dan mungkin dipecat,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");