Membawang Hari Ini

Lawa Nie Geng Ada Strategi Angkat Populariti Lagu Dihasilkan

PETALING JAYA: Kumpulan rap duo iaitu Lawa Nie Geng menganggap tidak menjadi masalah jika mereka tenggalam kerana populariti artis lain yang diundang untuk melakukan kolaborasi dengan lagu mereka.

Lawa Nie Geng yang dianggotai oleh Muariffah, 23, (Abon) dan Alabbas, 23, (Muyu) berkata, situasi sebegitu dianggap sebagai lumrah bagi pendatang baru seperti mereka selain ia adalah satu strategi untuk peminat membeli album mereka.

“Soal ditenggelami artis-artis featuring dalam album sendiri, sebenarnya dari awal lagi kami sudah menjangkakan persoalan ini akan ditimbulkan. Jujur kami katakan, semua itu bukanlah satu masalah besar kerana di sebalik persoalan itu, kami ada strategi tersendiri.

“Strategi yang dimaksudkan di sini, bila sesebuah lagu featuring itu popular dan digemari, lambat-laun orang akan mencari di mana mahu mendapatkan album dan lagunya. Samada dibeli dalam bentuk cakera ataupun digital, itulah sasaran kami sebenarnya,” kata Abon.

Lawa Nie Geng kini popular dengan lagi Aduh-Aduh Sayang yang turut menampilkan penyanyi dari Indonesia iaitu Deasy Natalina yang turut menumbang suaranya dalam lagu berklenaan.

Pelancaran lagu itu telah diadakan di Redbox, Bangsar di sini pada Khamis lalu.

Menjelaskan tentang lagu berkenaan lagu ciptaan DJ Fuzz itu turut ,mendapat perhatian di Indonesia apabila ia berada dalam carta lagi di beberpa stesen radio negara sejak ia diperkenalkan pada Mei tahun lalu.

“Penerimaan peminat di sana pada lagu Aduh-Aduh Sayang amat membanggakan. Kita juga maklum bukan senang untuk lagu kita diputarkan di sana dan maklum balas yang kami terima tentang lagu itu sangat menyenangkan,” katanya.

Menerusi album Lawa Nie Geng terbitan Mixology, mereka mempertaruhkan 16 buah lagu antaranya Pasar Malam, Hilangmu Berganti ft Vince, Aku Keliru ft Raja Ema, Kita Punya dan Masalahmu ft Deasy Natalina.

Album yang diedarkan oleh Suria Records (SRC) ini sudah berada di pasaran.-mstar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");