Membawang Hari Ini

NU Sentral anjur pameran memperingati P Ramlee

KUALA LUMPUR: Selami kisah hidup dan koleksi peribadi Seniman Agung tanah air, Allahyarham Tan Sri P Ramlee atau nama sebenarnya, Teuku Zakaria Teuku Nyak Puteh menerusi pameran eksklusif, Legenda P Ramlee yang berlangsung di pusat beli-belah, NU Sentral, di sini, sepanjang musim cuti persekolahan ini.

Diadakan sempena memperingati ulang tahun kelahiran P Ramlee pada 22 Mac, pengunjung berpeluang menyaksikan himpunan peribadi di samping mendapatkan pelbagai maklumat mengenai seniman kebanggaan negara itu.

Pameran berlangsung hingga 20 Mac ini.

Dianjurkan hasil usaha sama NU Sentral dan Arkib Negara, antara koleksi sebenar yang dipamerkan adalah beca yang digunakan P Ramlee dalam filem, Penarik Becha, vespa, piring hitam, pingat dan alat muzik.

Pameran selama seminggu itu turut berkongsi pelbagai maklumat mengenai P Ramlee antaranya biografi, pencapaian, kisah hidup dan filem terbaik yang pernah dibintanginya.

Pengurus Besar Pusat Beli-Belah NU Sentral, Zetty Rahim, berkata pengunjung berpeluang menonton pelbagai filem lakonan P Ramlee di Wayang Pachak eksklusif atau teater mini khas secara percuma sepanjang pameran.

“Sudah 43 tahun pemergian Allahyarham ke pangkuan Ilahi, namun sumbangan dan jasanya tidak pernah luput di ingatan pencinta seni tanah air.

Mungkin generasi muda masa kini semakin lupa, malah kurang mengenali siapa sebenarnya insan seni bernama P Ramlee.

“Justeru, pameran ini bertindak sebagai medium untuk mendidik orang ramai terutama generasi muda mengenai Seniman Agung itu.

Ia juga memberikan peluang kepada pengunjung untuk memperingati, mengenang dan menghargai sumbangannya dalam arena seni,” katanya.

NU Sentral juga menganjurkan pertandingan pencarian bakat, P Ramlee Star Search. Mereka yang berminat dipelawa menghantar rakaman selama dua minit anda ke laman Facebook, NU Sentral.

Pertandingan akhir akan berlangsung pada 19 Mac ini.

“Arena yang tersedia di NU Sentral disempurnakan dengan data, maklumat dan koleksi asli dari Arkib Negara ini menghasilkan kerjasama atau gandingan yang bermanfaat.

Sedikit sebanyak, pengunjung berpeluang mengenali dan mendekati karya serta peninggalan berharga insan yang banyak berjasa kepada pembangunan seni negara”, katanya.-berita harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");