Membawang Hari Ini

Po kembali beraksi

MASIH ingatkah anda akan beruang panda bernama Po yang mencintai seni mempertahankan diri, kung fu?

Selepas berjaya menggeletek dan menghiburkan peminat setianya menerusi Kung Fu Panda (2008) dan Kung Fu Panda 2 (2011), Po bersama rakan-rakanya, kembali menghiburkan penonton menerusi Kung Fu Panda 3.

Masih mengekalkan Jack Black yang mengekalkan suara sebagai Po, filem ini turut dibarisi pelakon terkenal lain seperti Angelina Jolie (Tigress), Dustin Hoffman (Master Shifu), Jackie Chan (Monkey), Lucy Liu (Viper), Seth Rogen (Mantis) dan Michelle Yeoh (Soothsayer).

Kung Fu Panda 3 juga menyaksikan Jennifer Yuh sekali lagi mengarahkan filem animasi ini bersama Alessandro Carloni selepas Yuh mengarahkan Kung Fu Panda 2.

Seperti dalam dua filem sebelumnya, animasi terbitan DreamWorks Animation ini mengisahkan panda bernama Po yang mahir dalam seni pertahanan diri kung fu.

Bercirikan budaya masyarakat China, sekuel ketiga ini menyaksikan Po akhirnya bertemu dan disatukan dengan bapa kandungnya.

Kemudian, Po bersama bapa kandungnya menjelajah ke sebuah perkampungan dan menemui banyak panda dengan perwatakan berbeza dan lucu.

Pada masa sama, Master Shifu menyatakan hasrat ingin bersara dan mengamanahkan tugasan mendidik anak muridnya kepada Po.

Tidak lama selepas itu, perkampungan Valley of Peace diserang musuh kuat bernama Kai yang mampu menarik kuasa ‘Chi’ daripada semua guru kung fu sehingga mencederakan anggota Furious Five.

Secara keseluruhannya, sama seperti dua filem Kung Fu Panda sebelum ini, Kung Fu Panda 3 masih mengekalkan momentum komedi yang mampu mencuit hati.

Pendek kata, dari permulaan filem tersebut, ada sahaja keletah dan kata-kata Po yang menggeletek penonton.

Biarpun perjalanan filem ini sudah boleh dijangka pengakhirannya, namun ia tidak sedikit pun mengurangkan rasa untuk mengetahui apakah yang berlaku hingga ke akhirnya.

Bukan itu sahaja, watak-watak lain di dalam filem ini juga banyak mencantikkan lagi perjalanan filem ini.

Grafik kelas A

Bukan itu sahaja, hasil filem-filem dari DreamWorks Animation sememangnya sudah boleh dijangka dari sudut teknikal.

Dari lagu membawa kepada permainan warna, grafik dan penyusunan cerita semuanya telah disusun cantik.

Pendek kata, sukar untuk mencari cacat cela filem ini dan anda juga tidak merasa rugi membeli tiket dan meluangkan masa untuk menonton filem ini.

Malah, jika anda mencari sebuah karya untuk ditonton bersama seisi keluarga sempena cuti sekolah ini, Kung Fu Panda 3 adalah jawapannya.

Justeru, bagi anda yang ingin mengetahui apakah yang akan terjadi kepada Po dan berjayakah dia mengalahkan Kai?

Jangan lupa untuk menyaksikan filem ini di pawagam.-sinar harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");