Perak Hari Ini

2,000 Hadir ‘Pertandingan Motosikal Klasik’

BAGAN SERAI: Seramai 2,000 peminat motosikal klasik daripada berbilang kaum telah datang untuk menyaksikan ‘Pertandingan Motosikal Klasik dan Pertandingan Karaoke Irama 60-an’ yang diadakan di Hab Seriakawan Mini Stadium Bagan Serai, di sini, pada Jumaat.

Kebanyakan mereka hadir untuk menyaksikan keunikan dan kreativiti yang ditampilkan oleh lebih 50 peserta yang mengambil bahagian dalam pertandingan tersebut.

Salah seorang peserta, Hishamuddin Md Rashid 45, berkata, pertandingan motorsikal klasik yang julung kali diadakan di parlimen itu sudah pasti dapat menggamitkan suasana dan mengimbau nostalgia semua yang hadir.

IMG-20160419-WA0002

Jelasnya, pengunjung yang membanjiri perkarangan tapak pertandingan tersebut bermula dari jam 5.00 petang hingga 12 tengah malam turut telah dihiburkan dengan irama klasik 60-an dari peserta pertandingan karaoke yang mengambil bahagian.

IMG-20160419-WA0003

“Sambil pengunjung dipertontonkan dengan pelbagai jenis motorsikal klasik yang diubahsuai dan dijaga rapi, pengunjung dan peserta turut dihiburkan dengan alunan lagu irama 60-an yang mengasyikkan dari peserta yang mengambil bahagian.

“Saya memuji langkah bijak yang ditonjolkan penganjur program iaitu Pemuda UMNO Bagan Serai, yang bijak menyesuaikan tema bagi menarik pengunjung khususnya penduduk tempatan bagi memeriahkan program yang dianjurkan,” katanya ketika ditemui di sini.

Ujarnya, ternyata pertandingan berkenaan berjaya mendapat sambutan yang diluar jangkaan.

“Ianya perlu diteruskan dari masa kesemasa berikutan penduduk daerah Kerian khususnya Bagan Serai sudah lama menanti program sebegini,”katanya yang turut memperagakan motosikal jenis Honda S90 buatan tahun 1974 dengan gaya yang menarik.

Hishamuddin melalui motosikalnya yang digayakan dengan tema ‘Ghost Raider’ diumum sebagai pemenang tempat pertama kategori klasik (1st klasik open) dan tempat pertama kategori semburan angin (1st Airbrush) yang melayakkannya membawa pulang dua buah trofi,wang tunai dan hamper.

Tambahnya, beliau amat berpuas hati dengan kemenangan yang ke 42 sepanjang 16 tahun penglibatannya bermula pada tahun 2000 dalam pertandingan motorsikal klasik dan telah membelanjakan lebih RM20,000 untuk mengubahsuai motosikal berkenaan.

IMG-20160418-WA0004

Sementara itu, Ketua Pemuda UMNO Bagan Serai , Nazirul Jamaluddin berkata, sambutan yang diterima terhadap pertandingan tersebut amat diluar jangkaan berikutan ia turut disertai oleh peserta dari negeri-negeri lain.

Beliau berkata, pihaknya tidak menjangka beberapa peserta dari dari Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor turut masuk bertanding dalam pertandingan motorsikal klasik ini selain peserta tempatan .

“Melalui penyertaan dan sambutan yang diterima, ianya menunjukkan bahawa motorsikal klasik ini ‘masih ada yang sayang’ dan mempunyai minat tersendiri.

“Begitu juga pertandingan irama 60-an yang turut mendapat sambutan luar biasa.

IMG-20160418-WA0002

“Difahamkan lebih 2,000 pengunjung memenuhi perkarangan Hab Setiakawan ini dan Insyaallah pihak kami akan meneruskan lagi program seumpama ini khas untuk penduduk Bagan Serai dan Daerah Kerian,”katanya.

Nazirul berkata, pihaknya melalui UMNO bahagian kini sedang merangka untuk mengadakan sebuah karnival permotoran mega melibatkan semua kategori motorsikal dan kereta pada hujung tahun atau awal tahun hadapan bergantung pada keadaan semasa berdasarkan sambutan luar biasa penduduk dan peminat terhadap dunia permotoran.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");