Berita Hari Ini

Ahli Parlimen Sibu Fail Usul Tergempar Bahas Isu Penculikan

SIBU: Satu usul tergempar mengenai penculikan empat rakyat Sarawak telah difailkan di Dewan Rakyat pagi ini oleh Ahli Parlimen Sibu Oscar Ling (DAP).

Ling berkata, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia akan memberikan jawapan sama ada usul itu diluluskan untuk perbahasan atau sebaliknya pada Selasa.

“Saya telah memfailkan usul kes penculikan yang merupakan satu perkara serius kerana keselamatan di Zon Timur Sabah masih tidak stabil walaupun dengan penubuhan Esscom,” katanya kepada The Star Online.

Ling berkata penculikan ‘lagi dan lagi’ tetap berlaku walaupun kerajaan berbelanja besar dalam aspek keselamatan dengan penubuhan Esscom.

Minggu lepas 10 warga Indonesia telah diculik oleh kumpulan bersenjata Filipina.

“Kerajaan juga telah meningkatkan peruntukan tetapi hasilnya mengecewakan. Kita perlu selesaikan masalah ini (penculikan)” katanya.

Wong Hung Sing, 34, Wong Teck Kang, 31, Wong Teck Chi, 29, dan Johnny Lau Jung Hien, 21, kesemuanya dari Sarawak telah diculik daripada kapal tunda mereka MV Massive 6 yang dalam perjalanan pulang ke Tawau selepas menghantar kargo kayu balak di Manila sekitar pukul 6.15 petang Jumaat.

-mstar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");