Berita Hari Ini

Bomba Berdepan Busuk Sampah, Asap Toksik Padam Kebakaran

KLANG: Seolah-olah tugas memadam kebakaran dalam cuaca panas tidak mencukupi, anggota bomba di sini perlu berdepan pembakaran terbuka di tapak pembuangan sampah haram bersaiz sebesar lapan buah padang bola sepak yang dilakukan individu tidak bertanggungjawab.

Bau busuk sampah yang terbakar dan asap toksik dari longgokan sampah yang mencapai ketinggian 9 meter adalah apa yang perlu dihadapi oleh Ketua Balai Bomba Sg Pinang Zaidi Atan dan pasukannya setiap hari di Jalan Bukit Kapar, yang terletak berhampiran kawasan kuari di sini.

Operasi yang bermula Sabtu lalu itu dilakukan dengan bantuan pihak berkuasa negeri lain.

Pasukan Zaidi, dibantu pegawai-pegawai daripada Majlis Perbandaran Klang, Pejabat Daerah dan Tanah Klang serta anggota bomba dari Balai Bomba Andalas, Port Klang, Sg Pinang dan Kota Raja yang telah berusaha mengawal keadaan.

Seramai 45 anggota bomba dan pegawai akan ditempatkan di sana pada siang hari dan 25 orang pada waktu malam.

Zaidi berkata pihak yang tidak bertanggungjawab telah membakar beberapa tempat di kawasan ini untuk mencari besi buruk, dengan kebakaran menjadi semakin merebak disebabkan oleh cuaca.

Zaidi berkata operasi dibahagikan kepada dua sektor di mana setiap sektor adalah sebesar empat padang bola sepak.

“Kebakaran berlaku selama hampir seminggu, itulah sebabnya kita bekerja sepanjang masa untuk memadamnya.

“Kami mengambil masa tiga hari untuk memadamkan api dalam sektor satu dan kami menyasarkan untuk membersihkan sektor dua pada Jumaat ini,” kata Zaidi kepada The Star.

Beliau berkata, asap dan wasap toksik dari kebakaran adalah berbahaya kepada sesiapa sahaja yang dekat dengannya terutamanya pasukannya.

Pasukan itu juga telah berdepan dengan masalah kekurangan sumber air, dan terpaksa mengambil jalan keluar dengan menggunakan lori tangki.

“Kami mempunyai tiga buah lori tangki dalam keadaan bersedia.

“Setiap kapal tangki boleh menampung sehingga 20,000 liter air jadi kami berulang-alik untuk mendapatkan air dari sebuah kawasan perumahan, iaitu kira-kira 5km dari sini,” kata Zaidi.

Setiap hari, pasukan itu memerlukan sekurang-kurangnya 15 lori tangki.

Bomba veteran A. Selvarajoo, yang sudah berkhidmat selama 35 tahun berkata sukar untuk dirinya berdepan dengan bau busuk.

“Saya ada banyak pengalaman memadamkan api tetapi kali ini sukar kerana baunya dan asap yang bertoksik. Bekalan air juga sukar.

“Ia adalah satu tugas yang susah tetapi kami perlu melakukannya,” katanya yang berusia 59 tahun itu.

Helmi Ismail, 26, bimbang akan terbakar dalam timbunan sampah.

“Saya masih baru untuk operasi seperti ini jadi ia sukar bagi saya tetapi saya berterima kasih dengan adanya sokongan dan nasihat daripada senior saya, saya boleh melakukannya,” kata Helmi yang hanya menyertai pasukan Bomba dan Penyelamat setahun yang lalu.

Mereka berharap rakyat akan lebih bertanggungjawab dan tidak memulakan pembakaran terbuka di mana sahaja.-mstar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");