Jenayah

Dadah alat penyaman udara

Kuala Lumpur: Cuaca panas yang melanda negara ketika ini diambil kesempatan sindiket dadah Afrika menyeludup dadah syabu disembunyikan di dalam alat penyaman udara.

Suspek dikesan mengimport alat itu dari China menggunakan khidmat penghantaran kurier.

Taktik digunakan dua lelaki warga Nigeria itu dibongkar hasil serbuan Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman bersama Pasukan Khas Taktikal Perisikan Narkotik (STING) di sebuah kondominium di Kota Damansara, di sini, petang kelmarin.

Ketika serbuan dilakukan jam 2.20 petang itu, dua suspek terbabit menunggu di ruang pemunggahan barangan untuk mengambil alat penyaman udara dibawa masuk dari China.

Timbalan Ketua Pengarah JSJN Datuk Haris Wong Abdullah berkata, pihaknya bertindak melakukan tangkapan sebelum pemeriksaan menemui bungkusan dadah disembunyikan di dalam alat itu.

“Pemeriksaan lanjut di dalam alat penyaman udara itu menemui lima bungkusan dadah disyaki syabu seberat 5.1 kilogram dianggarkan bernilai RM765,000.

“Pihak kami turut menyita kereta Nissan Sentra daripada suspek masing-masing berusia 26 dan 29 tahun,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, di sini, pagi semalam.

Beliau berkata, rampasan terbaru itu membuktikan pengedaran dadah didalangi warga Nigeria itu tidak serik menyeludup dadah walaupun jumlahnya tidak banyak.

“Dalam rampasan dadah sebelum ini, sindiket sama pernah menggunakan modus operandi menyeludup dadah disembunyikan di dalam pengecas alat, katrij pencetak komputer, penapis air dan beg tangan wanita,” katanya.-harian metro

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");