Berita Hari Ini

Pesakit diabetes perlu selalu periksa kaki

KUALA LUMPUR – Pesakit diabetes perlu selalu memeriksa kaki mereka bagi mengelak ia menjadi begitu teruk dan terpaksa dipotong, kata pendidik kanan diabetes Klinik Diabetes Institut Jantung Negara (IJN), Siah Guan Jian.

“Ia hanya perlu mengambil masa dua minit sehari untuk memeriksa kaki kita. Apa yang diperlukan hanyalah cermin, pencahayaan yang baik dan jika perlu orang lain untuk melakukannya bagi kita,” katanya.

Beliau berkata perlu dipastikan sama ada terdapat melecur, luka atau cedera pada kaki pesakit bagi mengelak ia daripada menular menjadi ulser kaki.

“Masalah ini boleh menyebabkan ulser kaki dan jangkitan dan jika teruk boleh mengakibatkan amputasi,” katanya pada forum bertajuk ‘Diabetes dan Kaki Anda’ di sini.

Guan Jian berkata pesakit selalunya datang ke klinik diabetes IJN bagi membuat pemeriksaan kaki termasuk menjalankan ujian indeks ‘ankle brachial’ (ABI).

Klinik tersebut dibuka dari Isnin hingga Jumaat dari pukul 9 pagi hingga 5 petang.

“Kami juga menumpukan usaha membantu pesakit memahami penyakit mereka dan membantu menyesuaikan kehidupan dan tingkah laku mereka agar memiliki kemahiran mengurus penyakit mereka di rumah,” katanya. – Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");