Sukan Hari Ini

Tak Semestinya Jadi ‘Ironman’ – Khairy

KUALA LUMPUR: Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin menyeru golongan muda supaya keluar daripada zon selesa dan cabar kemampuan diri dalam usaha membentuk generasi berdaya saing.

Menurut Khairy, rakyat Malaysia khususnya generasi muda perlu meletakkan sasaran tertentu melebihi kemampuan biasa jika ingin berjaya.

Memberi contoh kejayaannya dalam acara triatlon Ironman 70.3 Putrajaya April lalu, beliau berkata penyertaannya didorong oleh keinginan dan matlamat untuk menguji kemampuan diri.

“Saya mahu orang muda buat benda yang sama. Cuba lakukan perkara yang tak pernah anda lakukan sebelum ini.

“Lakukan sesuatu yang boleh push you to the limit. Saya sertai Ironman sebab mahu cabar kemampuan saya. Sebelum ini saya tak tahu setakat mana kemampuan maksimum saya,” katanya ketika menyampaikan motivasi kepada pelajar Victoria Institution (VI) di sini, Isnin.

Sebelum ini Khairy menerima pujian kerana menjadi menteri Kabinet pertama menyertai dan menyelesaikan semua cabaran dalam acara Ironman iaitu renang sejauh 1.9 kilometer (km), berbasikal sejauh 90 km dan larian sejauh 21.1 km.

Bagaimanapun kata Khairy, beliau tidak mengharapkan semua pihak melakukan perkara yang sama bagi mencabar kemampuan diri masing-masing.

“Tak perlu sertai Ironman. Mesejnya ialah saya mahu anda semua keluar daripada kedudukan selesa. Kalau zon selesa anda sebelum ini ialah lari mengelilingi padang sebanyak empat kali, anda perlu cuba lakukan lima atau enam kali.

“Kalau tak cabar, anda tak tahu sejauh mana maksimum kemampuan anda. Begitu juga dalam pelajaran dan kehidupan. Jangn duduk dalam zon selesa,” katanya.-mstar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");