Panasnya Hari Ini

Tun M Berterus-Terang Mengenai Tun Musa Hitam

KUALA LUMPUR:Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan bahawa tindakan bercakap terus terang tidak bermakna ianya percakapan yang benar merujuk kepada catatan buku oleh bekas timbalannya Tun Musa Hitam.

Memetik sumber Mstar online, terdahulu Musa yang menjadi timbalan perdana menteri dari tahun 1981 hingga 1986 di bawah Dr Mahathir, mengkhususkan keseluruhan bab dalam bukunya ‘Frankly Speaking’ kepada pentadbiran Tun Dr Mahathir menyifatkannya sebagai ‘kegagalan sendiri’ apabila tidak dapat melahirkan pengganti yang sesuai.

Berikutan itu, Dr Mahathir tampil membidas catatan buku itu, yang dikatakan telah meletakkan seluruh kesalahan terhadap dirinya berhubung apa yang berlaku dalam Umno dan kerajaan.

“Musa secara semula jadi tidak menyalahkan dirinya untuk apa-apa. Dia seperti bayi baru lahir tanpa kesalahan. Yang menjelaskan mengapa dia begitu popular,”.

Menurut Dr Mahathir lagi, Musa telah bertanding jawatan timbalan presiden Umno menentang Tengku Razaleigh.

“Musa datang berjumpa saya bagi mendapatkan sokongan saya untuk usahanya. Saya sedia bersumpah dengan al-Quran bahawa dia melakukannya,” katanya.

Dr Mahathir menerusi catatannya di blog, chedet.cc juga membidas dakwaan Musa bahawa beliau menuntut ‘kesetiaan mutlak’, yang berkisar kepada banyak peristiwa sehingga membawa kepada peletakan jawatan Musa sebagai timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno.

“Saya marah kerana saya fikir dia adalah orang yang akhirnya tepat untuk menggantikan saya sebagai PM. Saya tidak mengharapkan untuk menjadi perdana menteri selama 22 tahun pada masa itu. Tiada siapa melakukannya. Sudah tentu tidak Musa,” katanya.

Walaupun Musa ‘jelas tidak setia’ kepadanya sama sekali, Dr Mahathir turut menyifatkan bahawa beliau menerima keputusan Musa untuk hanya kembali sebagai timbalan presiden parti.

Beliau juga akhirnya menjadi ‘lebih tidak setia’, seperti tindakan Musa memujuk Tengku Razaleigh untuk bertanding bagi jawatan presiden Umno pada pemilihan parti seterusnya dan beliau sendiri bertanding jawatan timbalan presiden.

“Dalam erti kata lain jika mereka menang dia akan menjadi timbalan perdana menteri dan Tengku Razaleigh sebagai perdana menteri.

“Walaupun begitu saya tidak mengambil apa-apa tindakan terhadapnya. Apabila dia tidak menyertai Tengku Razaleigh dalam Semangat 46, saya melantiknya sebagai duta khas ke PBB dengan taraf menteri.

“Adakah ini membuatkan saya dikatakan seorang lelaki yang tidak boleh dan tidak mahu bertolak ansur dengan apa-apa melainkan kesetiaan peribadi mutlak seperti yang didakwa oleh Musa?” katanya.

Katanya, beliau ‘tidak pernah berkelakuan seperti Najib yang menurunkan pangkat, memindahkan dan memecat pemimpin walaupun hanya dengan mempersoalkan tentang 1MDB kepadanya’.

“Najib kini bercakap tentang kesetiaan kepada institusi presiden Umno. Beliau tidak membiarkan pertandingan untuk pemilihan presiden seperti yang saya lakukan apabila Musa dan Tengku Razaleigh mencabar saya dan Tun Ghafar Baba.

“Sesiapa yang tidak memberi sokongan penuh kepadanya, sama ada menteri-menteri atau penjawat awam, mereka telah dikeluarkan atau dipindahkan atau bersara perubatan. Beliau tidak bertolak ansur seperti saya dulu. Saya mempunyai hak untuk mengkritik sikap tidak bertoleransinya terhadap pembangkang,” katanya.

Malah jelasnya Musa sepatutnya memetik peristiwa atau merujuk kepada dokumen, termasuk laporan berita pada masa itu, jika dia mahu berterus-terang.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");