Membawang Hari Ini

Jelitawan dan Lelaki Haiwan

SETELAH lebih sebulan bertungkus lumus membuat persiapan dan latihan, Bangsawan Jelitawan dan Lelaki Haiwan tampil dengan persembahan yang cukup menarik dan menghiburkan sepanjang tiga hari pementasan berlangsung dari 11-13 November lalu.

Naskhah yang menjadi penutup tirai program Semarak Bangsawan 2016 anjuran Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) ini mendapat sambutan hebat daripada penonton yang terdiri daripada pelbagai lapisan umur.

Manakan naskhah adaptasi daripada cerita rakyat Perancis, La Belle Et La Beta yang telah berusia hampir 4,000 tahun ini tampil dengan jalan cerita yang cukup menarik dari awal sehinggalah berakhir pementasan.

Tidak sekadar itu, unsur kekaguman yang ditampilkan pada set pentas dan kostum para pelakon dengan pelbagai karekter turut memberi kelebihan kepada bangsawan ini yang dilihat begitu menonjol sekaligus menarik perhatian penonton untuk mengikuti perjalanan ceritanya.

Menurut pengarah dan penulis skripnya, Rosnan Nordin, pemilihan naskhah ini dibuat berdasarkan kepada keistimewaan jalan ceritanya yang unik dan mampu memberi pelbagai emosi kepada penonton.

“Saya mahu mengetengahkan sebuah cerita yang lain daripada yang lain di mana ia mempunyai elemen yang mampu mengikat penonton terus duduk mengikuti pementasan ini dari awal sehingga hujungnya.

“Jadi selepas membuat pelbagai kajian, saya melihat cerita rakyat Perancis, La Belle Et Beta mempunyai elemen itu di mana ia mampu mempengaruhi perasaan penonton dari sedih, suspens, takut, gembira dan sebagainya.

“Karakter lelaki haiwan yang juga watak utama dalam cerita ini mempunyai konflik dalam emosinya yang turut menjadi nadi kepada perjalanan cerita di mana akhirnya menyaksikan ia dileraikan dalam keadaan yang cukup tenang atau dipanggil katarsis,” katanya.

Selain menampilkan skrip yang menarik, Rosnan yang melihat kerangka Wayang Parsi sebagai rujukan utamanya dalam naskhah ini turut melihat kepentingan lagu dalam mencantikkan persembahan.

“Secara keseluruhan saya tampilkan 10 buah lagu di mana kesemuanya merupakan ciptaan terbaharu yang dibuat khas untuk pementasan ini berdasarkan skrip dan jalan ceritanya.

“Dalam sebuah bangsawan, ada sebuah bahagian yang dipanggil sebagai ‘Bernasib’ iaitu situasi di mana kita akan menarik emosi penonton untuk masuk bersama dalam sesebuah naskhah yang ditampilkan.

“Jadi saya melihat peranan lagu sangat penting, terutamanya satu lagu sedih yang akan memegang emosi penonton agar apa yang berlaku dalam babak-babak di atas pentas itu dapat dirasai bersama,” ujarnya yang sangat teliti dalam segala aspek pementasan.

Latihan dan Persiapan

Meskipun hanya menjalani latihan selama kurang sebulan, Rosnan menyifatkan pementasan yang dijayakan Grand Opera JKKN ini berjaya memenuhi objektifnya.

“Saya akui masa untuk latihan agak terhad kerana seramai 60 orang yang terlibat termasuk pemuzik ini mempunyai tugas hakiki mereka sebagai kakitangan JKKN dan bekerja sepenuh masa.

“Jadi mereka perlu melakukan latihan untuk watak masing-masing secara sendiri terlebih dahulu dan kemudiannya baharulah kita lakukan secara bersama untuk memperkemaskan apa yang kurang terutamanya dalam aspek watak serta kedudukan di pentas dalam tempoh dua minggu.

“Apapun ia bukan satu masalah besar kerana kebanyakan daripada mereka ini memang mempunyai bakat dan kemahiran dalam bidang ini membuatkan mereka tidak sukar untuk dibentuk mengikut apa yang dimahukan oleh naskhah,” katanya.

Sementara itu, Mohd Rizal Mohd Hamdan yang memegang watak utama sebagai Lelaki Haiwan menganggap pengalaman menjayakan pementasan ini sebagai sesuatu yang cukup berharga buatnya.

“Memandangkan ia sebuah naskhah yang besar, saya banyak melakukan kajian menerusi pembacaan dan menonton video bagi memastikan saya dapat menjayakan watak ini dengan sebaik mungkin.

“Alhamdulillah saya bekerja dengan pengarah dan rakan-rakan yang banyak membantu di mana mereka saling memberikan idea supaya pementasan ini berjaya dan dapat menghiburkan seluruh penonton yang hadir, ujarnya.

Menyentuh tentang cabaran yang dilaluinya, kata Rizal, bahagian paling sukar buat dirinya apabila terpaksa menyanyi dan menari dengan menggunakan kostum yang menutupi hampir keseluruhan fizikalnya.

“Kalau berlakon sahaja, mungkin tidak ada masalah sangat tetapi bila perlu menyanyi bukan satu lagu tetapi tiga lagu dengan gerak tarinya sekali membuatkan saya perlu melipat gandakan usaha dalam latihan.

“Dalam masa yang sama saya juga perlu memperlihatkan diri selesa dengan kostum yang dikenakan agar dapat meyakinkan penonton dengan watak saya ini meskipun bukan mudah untuk berbuat demikian apatah lagi saya perlu membongkokkan badan sepanjang pementasan berlangsung,” katanya yang terharu dengan sambutan penonton.-sinar harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");